Ющенко: На потреби армії в 2008 р. необхідно виділити 22 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: На потреби армії в 2008 р. необхідно виділити 22 млрд грн

Казна та Політика
163
Сьогодні Президент України, Верховний Головнокомандуючий Збройних Сил України Віктор Ющенко провів робочу зустріч із міністром оборони України Юрієм Єхануровим, повідомляє прес-служба Глави держави.
Як повідомив керівник Секретаріату Президента Віктор Балога, головними темами розмови були боєздатність армії, перспективи завершення переходу Збройних Сил на професійну основу та участь оборонного відомства в підготовці до проведення Євро-2012.
Ющенко і Єхануров докладно обговорили можливості остаточного переходу армії на професійну основу, що передбачає комплектування ВР винятково за контрактом. "Останній призов в армію буде проведений у наступному році, далі служба в армії повинна стати повністю професійною, а не частково сесійною, як сьогодні.
У той же час Глава держави відзначив необхідність додаткових асигнувань на потреби армії, щоб вчасно і без втрат для обороноздатності країни перевести Збройні Сили на контрактні рейки. За словами Ющенко, "військова" стаття Державного бюджету на 2008 рік становить 10 млрд грн, тобто трохи більше 1% ВВП. Це найнижчий за останні 9 років показник (тільки в 1999 р. на оборону було виділено 1,29% ВВП, в інші роки держава була більш щедрою до своїх захисників).
Президент категорично висловився за те, щоб цього року на потреби армії виділити не менше 2,5% ВВП, або 22 млрд грн. Ющенко буде наполягати, щоб при остаточному коректуванні нинішнього Державного бюджету були враховані додаткові кошти для Збройних Сил", - повідомив Балога.
Президент також заявив, що персонально буде контролювати виконання соціальних програм армії, зокрема, будівництвом житла для військовослужбовців. "Глава держави вважає, що грандіозні плани забезпечити людей у погонах власним житлом провалилися. По суті, цю справу варто починати з нульової позначки. Сьогодні міністр оборони одержав доручення представити свої пропозиції, як гарантувати дах над головою тисячам родин нинішніх військовослужбовців. Єхануров щокварталу буде звітувати перед главою держави про виконання житлової програми", - сказав Балога.
Говорячи про участь оборонного відомства в проектах з проведення Євро-2012, Президент звернув увагу на необхідність ретельного перерахування об'єктів і територій, які можуть бути передані з балансу Міноборони місцевої влади, і використані в інфраструктурі футбольної першості. "Армія повинна бути раціональним господарником. Позбавивши невластивих їй завдань і функцій, треба по-розумному розпорядитися майном і землями. Використання їх при організації Євро-2012 полегшить нам проведення цього важливого для країни форуму", - передав слова Президента Балога.
Нагадаємо, 24 грудня 2007 р. під час подання міністра оборони Єханурова, глава держави зажадав від міністерства протягом двох місяців підготувати перелік активів, які не потрібні цьому відомству. Президент відзначив, що на балансі Міністерства оборони перебуває низка підприємств, які не належать до прямої сфери його діяльності.
Ющенко тоді висловив бажання протягом двох місяців одержати від міністерства перелік активів, які можуть бути передані в національну економіку або включені в план приватизації.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас