Мінфін назвав суму зовнішнього фінансування з лютого 2022 року: на що спрямовується міжнародна підтримка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін назвав суму зовнішнього фінансування з лютого 2022 року: на що спрямовується міжнародна підтримка

Казна та Політика
1293
Мінфін назвав суму зовнішнього фінансування з лютого 2022 року: на що спрямовується міжнародна підтримка
Мінфін назвав суму зовнішнього фінансування з лютого 2022 року: на що спрямовується міжнародна підтримка
Від 24 лютого 2022 року пряма бюджетна підтримка від країн-донорів та міжнародних фінансових організацій сягає близько $98,7 млрд.
Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.
Усі надходження від партнерів уряд направляє на соціальні, гуманітарні та інші пріоритетні невійськові видатки держбюджету.
«Зовнішня фінансова допомога не може бути використана на забезпечення видатків безпеки та оборони», — нагадали у Мінфіні.
Залучені кошти спрямовуються на конкретні видатки, які було визначено з партнерами, або на першочергові видатки держбюджету згідно з пріоритетною черговістю.

Бюджетна підтримка із цільовим призначенням

Залучені кошти в рамках проєктів Світового банку мають виключно цільове призначення, узгоджене партнерами та Урядом України.
Загалом, від лютого 2022 року через механізми Світового банку Україна отримала майже $40 млрд. Найбільші донори — США, Японія, Велика Британія.
З початку повномасштабної війни Світовий банк започаткував 7 проєктів для підтримки ключових галузей економіки України:
  • Проєкт «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (Peace in Ukraine). Відшкодування видатків на виплату пенсій, частини соціальних допомог, заробітної плати медикам, вчителям, державним службовцям (крім галузі безпеки і оборони) та співробітникам ДСНС. Через проєкт залучено до $30 млрд.
  • Проєкт «Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності» (Inspire). Соціальна допомога незахищеним верствам населення і збільшення ефективності програм соціальної підтримки (зокрема, ВПО). У межах проєкту надійшло близько $1,2 млрд.
  • «Екстрений проєкт надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України» (Arise). Відновлення та підтримка агросектору (зокрема, розширення доступу сільгоспвиробників до програми кредитування 5−7-9). Залучено $500 млн.
  • «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (Heal Ukraine). Покращення доступу до медичних послуг, задоволення нагальних потреб у послугах охорони здоров’я, забезпечення фінансового захисту в екстрених умовах. В рамках проєкту вже надійшло понад $124,5 млн.
  • «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (Hope). Дрібні та середні ремонти частково пошкоджених приватних та багатоквартирних житлових будинків. Вже залучено близько $150 млн.
  • Дві Позики на політику розвитку (DPL/DPO). Підтримка зусиль України у впровадженні порядку денного структурних реформ та надання критично важливого фінансування. Загальна вибірка — $3 млрд.

Загальна бюджетна підтримка

На пріоритетні видатки державного бюджету без привʼязки до конкретних напрямів спрямовуються кошти від ЄС (38 млрд євро), кошти від МВФ ($10,2 млрд), а також бюджетна підтримка від Уряду Канади (понад $5 млрд).
До них відносяться соціальні та гуманітарні витрати, що не покриваються бюджетною підтримкою із цільовим призначенням. А також підтримка енергосектору, обслуговування державного боргу, економічне відновлення та інше.

Довідка Finance.ua:

  • голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа повідомила, що Україна розраховує отримати приблизно 10,5 мільярда доларів від міжнародних партнерів до кінця року;
  • зокрема, від Сполучених Штатів Америки Україна очікує 3,95 млрд доларів до кінця року, але за реалізацією конкретних реформ;
  • також очікується два транші від Міжнародного валютного фонду на загальну суму 2,2 млрд доларів, які мають надійти після п’ятого й шостого переглядів програми з МВФ;
  • від Європейського Союзу має надійти 4 млрд євро.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас