Кадровий голод: у Польщі не вистачає робочих рук через скорочення міграції українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кадровий голод: у Польщі не вистачає робочих рук через скорочення міграції українців

Світ
718
Кадровий голод: у Польщі не вистачає робочих рук через скорочення міграції українців
Кадровий голод: у Польщі не вистачає робочих рук через скорочення міграції українців
Польські підприємці побоюються, що можуть залишитися без робочої сили, оскільки приплив мігрантів з України вже зменшується, а уряд під тиском громадськості може ще більше посилити імміграційну політику.
Про це повідомляє Rzeczpospolita.

У яких галузях нестача працівників у Польщі

Зазначається, що кількість вакансій у польських компаніях зростає з кварталу в квартал, зокрема, станом на кінець березня їх було понад 112 тис.
У деяких галузях нестача персоналу є проблемою половини або більше існуючих компаній. Це відбувається, наприклад, в будівництві, виробничих компаніях, транспорті та логістиці.
Ситуація може стати ще гіршою, вважають економісти Credit Agricole, які кажуть, що простір для подальшого припливу іноземних працівників вже обмежений.
Потенціал імміграції з країн зі схожою культурою (наприклад, України та Білорусі) повільно вичерпується, і уряд може посилити свою міграційну політику, що вплине на приплив працівників із більш віддалених країн, зазначили експерти.
«Заяви заступника міністра Мацея Дущика, відповідального за міграційну політику, свідчать про те, що кількість іммігрантів у Польщі швидко наближається до межі, встановленої національними можливостями для їх інтеграції. Вони стосуються як відсотка іммігрантів, яких суспільство здатне прийняти, не створюючи соціальної напруги, а також інфраструктурних проблем, пов’язаних, серед іншого, з забезпеченням новоприбулих належними житловими умовами, медичним обслуговуванням та навчанням їхніх дітей», — йдеться у звіті економістів.

Довідка Finance.ua:

  • за перше півріччя 2024 року громадяни України заснували в Польщі майже кожне десяте підприємство (11,2%), а 77% новостворених іноземцями компаній керували українці.
  • у першому кварталі 2024 року середня пенсія в Польщі становила 3516,95 злотих, що на 16,1% більше, ніж у попередньому році;
  • на польському ринку праці легально працює 1,16 мільйона іноземців, з яких дві третини — це громадяни України. Частка іноземців у загальній кількості працюючих у Польщі становить до 7%.;
  • згідно з дослідженням, у порівнянні з Україною в Польщі рівень оплати праці для сезонних робітників вищий. Це одна з причин, чому багато українців обирають працювати за кордоном.
До речі, Finance.ua пропонує оформити туристичне страхування онлайн за вигідними цінами. Дія поліса поширюється на весь світ.

Страховка для виїзду за кордон на Finance.ua 🧐

За матеріалами:
Espreso.tv
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас