Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни

Казна та Політика
494
Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни
Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни
Міжнародне агентство Fitch Ratings прогнозує, що фінансування військових видатків залишиться складним завданням для України.
Про це повідомляє Fitch.
«Збереження підтримки МВФ та офіційних кредиторів має вирішальне значення для задоволення високих потреб у фінансуванні, що виникли в результаті війни», — йдеться у повідомленні.
Агентство прогнозує потреби у зовнішньому бюджетному фінансуванні у розмірі 39 млрд доларів у 2024 році.
У середині червня G7 погодилася надати Україні кредит у розмірі 50 млрд доларів, який буде погашено за рахунок відсоткових надходжень від заморожених російських активів, що може знизити невизначеність щодо зовнішніх джерел фінансування у 2025 році, зазначає Fitch.
«Проте ризик скорочення підтримки США після листопадових виборів, потенційно слабкіша політична підтримка в Європі та обмеження в спроможності місцевих банків поглинати зростаючий випуск державних боргових зобов’язань означають, що, на нашу думку, фінансування залишиться складним завданням», — йдеться в повідомленні.
Раніше агентство прогнозувало, що дефіцит державного бюджету залишиться високим на рівні 17,1% ВВП у 2024 році, і вважає, що значна фіскальна консолідація буде обмежена продовженням війни (витрати на оборону становили 31,3% ВВП у 2023 році), що збереже підвищену залежність від зовнішнього фінансування. За прогнозом агентства, борг збільшиться до 92,5% ВВП 2024 року.
Міжнародні резерви України становили 37,8 млрд доларів у червні, але знизилися за останні три місяці через збільшення продажу валюти.
«Більша гнучкість обмінного курсу, надійний набір заходів політики і офіційна підтримка, що триває, відповідно до програми МВФ знижують ризики для макроекономічної та фінансової стабільності в найближчій перспективі», — зазначають аналітики агентства.
Нагадаємо, з початку року Україна отримала 16 млрд доларів бюджетної підтримки з боку ЄС, МВФ та країн Заходу. Київ розраховує, що за рік допомога становитиме 38 млрд доларів. Наступного року допомога скоротиться, але Україна може отримати кредит у 50 млрд доларів під заморожені російські активи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас