Експорт газу з Азербайджану у 2024 р. становитиме 25 млрд куб. м — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експорт газу з Азербайджану у 2024 р. становитиме 25 млрд куб. м

Енергетика
386
Обсяг експорту азербайджанського газу за підсумками 2024 року становитиме 25 млрд кубометрів, із них 13 млрд кубометрів — до Європи, повідомив президент Азербайджану Ільхам Алієв.
«Якщо 2021 року загальний обсяг експорту газу становив 18 млрд кубометрів, то цьогоріч цей показник становитиме 25 млрд кубометрів», — сказав Алієв у четвер під час виступу на круглому столі «Енергетика і взаємозв’язок», який відбувся в межах 4-го саміту «Європейського політичного союзу» в Оксфорді.
Очільник Азербайджану також зазначив, що якщо 2021 року поставки газу з країни до Європи становили 8 млрд кубометрів, то цього року цей показник наблизиться до 13 млрд кубометрів.
«Стратегічне партнерство (з ЄС. — Ред.), яке ми визначили в Баку (у липні 2022 року. — Ред.) у сфері енергетики, передбачає подвоєння поставок нашого газу в Європу до кінця 2027 року (до 20 млрд кубометрів. — Ред.). Ми рухаємося до цієї мети», — зазначив Алієв.
Він зазначив, що природний газ Азербайджану купують Болгарія, Греція, Італія, Угорщина та Румунія, які є членами Євросоюзу. Дві країни-покупці є кандидатами на вступ до Союзу — Грузія і Сербія, також азербайджанський газ купує Туреччина.
Алієв висловив сподівання, що за кілька місяців Азербайджану вдасться вийти на ринок газу Словенії. «Тепер, у міру реалізації європейських інтерконекторних проєктів, з’являться додаткові можливості для експорту азербайджанського газу в більшу кількість європейських країн», — наголосив президент.
Президент сказав, що Європейська комісія вважає Азербайджан надійним партнером у сфері енергетики, а також загальноєвропейським постачальником газу. «Ми намагаємося зробити все для того, щоб до 2027 року виконати наше зобов’язання щодо поставок 20 млрд кубометрів тільки в ЄС. Це наша мета. Для цього у нас є і ресурси, і інфраструктура. Нам потрібно прискорити переговорний процес із новими партнерами, насамперед зі Словенією та Словаччиною, і попрацювати над збільшенням поставок газу на наявні ринки, оскільки наші поставки в Італію становлять 9 млрд кубометрів, а їй потрібно 20 млрд кубометрів», — сказав азербайджанський лідер.
Він також зазначив, що Азербайджан є надійним постачальником нафти. «Наразі із середземноморського порту Джейхан у Туреччині ми постачаємо нафту до різних пунктів призначення, включно з дуже чутливими пунктами призначення, які значною мірою залежать від азербайджанської нафти. У деяких країнах споживання азербайджанської нафти становить 50 і більше відсотків їхнього попиту», — наголосив Алієв.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас