Ціни на первинну та вторинну нерухомість у жовтні (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на первинну та вторинну нерухомість у жовтні (інфографіка)

Особисті фінанси
1786
Ціни на первинну та вторинну нерухомість у жовтні (інфографіка)
Ціни на первинну та вторинну нерухомість у жовтні (інфографіка)
Український маркетплейс Dim.ria підсумував ситуацію на ринку нерухомості у жовтні. Експерти аналітичного центру дослідили кількість пропозиції та вартість житла на первинному та вторинному ринках.

Первинний ринок

У жовтні 2023 року працюють 75% відділів продажу новобудов по всій Україні.
За місяць по всій Україні в експлуатацію введено чотири новобудови на сім секцій. Протягом року було здано 84 новобудови на 178 секцій, із них по Києву — 12 будинків на 30 секцій.
Загалом, станом на жовтень 2023 року частка готових новобудов від загальної кількості становить 25%.
У Київській області 117 готових новобудов, і це найбільша кількість серед усіх областей.
Ціни
Станом на жовтень 2023 року найвища середня вартість за м² у столиці і складає 57 460 грн (враховуючи всі типи квартир за кількістю кімнат).
Якщо аналізувати вартість за м² протягом року, то найбільше зросла ціна у Івано-Франківській області - 48%. Також помітно зросли ціни у Житомирській області - на 24% та Сумській та Черкаській областях — на 22%.
Інфографіка: Dim. ria
Інфографіка: Dim. ria
Дослідження середньої вартості за м² у таунхасах показує, що найбільша ціна у Закарпатській області - 53 603 грн і вона виросла на 48% до жовтня 2022 року. Проте протягом року ціна за м² у нових таунхаусах зменшилася у Києві та Одеській області - на 8% та 9% відповідно.
Інфографіка: Dim. ria
Інфографіка: Dim. ria

Вторинний ринок

Досліджуючи пропозицію на вторинному ринку продажу нерухомості спостерігається помірне падіння.
Так, у Черкаській області пропозиція знизилася на 28%, у Вінницькій та Житомирській областях — на 11%, якщо порівнювати із вереснем 2023 року. Проте, у Дніпропетровській області кількість пропозиції збільшилася на 31%, а у Сумській області - на 28%.
Ціни
За даними дослідження, протягом року вартість житла на вторинному ринку зросла по всій Україні, проте найбільше зростання на однокімнатну квартиру зафіксовано у Чернігівській області - 42%.
Інфографіка: Dim. ria
Інфографіка: Dim. ria
Найбільша середня вартість однокімнатної квартири складає 87 374 долари США у Києві. У Львівській області однокімнатна квартира вартує 65 700 доларів США, а у Закарпатській області - 51 627 доларів США.
Інфографіка: Dim. ria
Інфографіка: Dim. ria
Аналізуючи райони Києва найбільша вартість зберігається у Печерському районі - 126 574 долари США за однокімнатну квартиру. Найменша ціна у Деснянському районі - 43 722 долари США.
Інфографіка: Dim. ria
Інфографіка: Dim. ria
Нагадаємо, за даними OLX Нерухомість, в столиці за рік середня вартість житла з однією кімнатою зросла на 16% і становить зараз 2,9 мільйона гривень. Оголошень про продаж однокімнатної квартири у Києві стало більше на 47%.
Як свідчить аналітика порталу M2Bomber, в столиці останнім часом різко зросла вартість купівлі квартир — йдеться про динаміку за останні шість місяців. Зокрема, за останні шість місяців квадратні метри тут подорожчали на понад 3000 гривень — з 50 150 гривень до 53 198 гривень. Також зросли ціни і за останній місяць, хоч практично й непомітно — на 212 гривні.
До речі, 18 листопада відбудеться конференція «Жити на Відсотки», де експерти розкажуть, як гроші, які ви маєте, можуть приносити прибуток, незалежно від вашої щоденної праці. Інвестори на власному досвіді розкажуть, куди краще вкладатись у 2024 році: нерухомість, землю, опціони тощо. Реєструйтесь на подію та заробляйте на відсотках:

⚡️ Програма та реєстрація

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас