Болгарія ухвалила перехід на євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Болгарія ухвалила перехід на євро

Світ
950
Болгарія ухвалила перехід на євро
Болгарія ухвалила перехід на євро
Національні збори Болгарії схвалили в другому й остаточному читанні закон про введення євро, а також поправки до закону про кредитні установи, пов’язані з переходом на євро.
Про це повідомляє the Sofia Globe.

Коли планують вводити євро

Дата введення євро в Болгарії ще не відома і буде визначена рішенням Ради ЄС, але Болгарія прагнула здійснити цей перехід в 2025 році.

Як відбуватиметься перехід на євро

Після старту грошової реформи буде запроваджений перехідний період — протягом одного місяця законним платіжним засобом будуть як євро, так і лев. Однак здача має видаватись в євро.
Якщо продавець не має здачі в євро, здача може бути видана повністю в левах.
Через місяць лев перестане бути законним платіжним засобом.

Як це вплине на ціни

Закон передбачає, що запровадження євро не може призвести до підвищення цін на товари та послуги, яке поставить споживачів у несприятливе фінансове становище, крім випадків, коли таке підвищення може бути виправдане об’єктивними економічними факторами.

Обмін болгарського лева

Болгарський центробанк буде обмінювати банкноти лева та монети стотинки на євро безкоштовно, в необмеженій кількості та без обмеження часу, за офіційним обмінним курсом.
Протягом пів року після введення євро банки обмінюватимуть банкноти та монети на євро безкоштовно.
У місцях, де немає представництв або відділень кредитної установи, Болгарська пошта буде обмінювати банкноти і монети лева безкоштовно також протягом шести місяців.
Протягом року після введення євро ціни відображатимуться в левах і євро.

Довідка Finance.ua:

  • з 1 березня 2024 року Болгарія та Румунія стали частинами Шенгенської зони. Для громадян України це приєднання означатиме скорочення максимальної тривалості перебування без віз у цих країнах;
  • Болгарії залишилося виконати останній критерій для приєднання до єврозони, який стосується рівня інфляції. У країні розраховують виконати цю умову до кінця року;
  • влада Болгарії очікує від приєднання до єдиної європейської валюти підвищення рівня життя та скорочення витрат на ведення бізнесу.

Зелена карта в Болгарію 🧐

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас