Безробіття в Україні зростає, а активність шукачів стабільно на низькому рівні — дослідження ЦЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безробіття в Україні зростає, а активність шукачів стабільно на низькому рівні — дослідження ЦЕС

Особисті фінанси
289
Безробіття в Україні зростає, а активність шукачів стабільно на низькому рівні — дослідження ЦЕС
Безробіття в Україні зростає, а активність шукачів стабільно на низькому рівні — дослідження ЦЕС
Кількість нових вакансій на ринку протягом липня практично не змінювалась і залишалася на рівні близько 90% від середнього рівня 2021 року, лиш у перший тиждень місяця підскочивши до 95%, що є рекордом за весь час повномасштабного вторгнення.
Про це свідчать дані Центру економічної стратегії.
Графік: ЦЕС
Графік: ЦЕС
Зазначається, що активність шукачів роботи залишається на стабільно низькому рівні, що є меншим за відповідні показники 2023 та 2022 років.
Графік: ЦЕС
Графік: ЦЕС
«Ринок праці України вкрай гостро відчуває на собі всі виклики повномасштабної війни. Економічний шок початку російського вторгнення спричинив падіння як попиту, так і пропозиції праці — бізнеси не наймали, а люди не подавалися на роботу. Згодом попит на робочу силу став відновлюватися, але повільно. Водночас кількість охочих знайти нову роботу вже влітку 2022 взлетіла і перевищила середні показники 2021 року. Втім, далі тренди розійшлися: потреба у робочій силі весь час відновлювалася разом з відновленням економіки, а активність шукачів роботи весь час скорочувалася — не в останню чергу через міграцію українців за кордон та мобілізацію до Сил оборони», — ідеться в дослідженні ЦЕС.

Кредит до зарплати 👛

Графік: ЦЕС
Графік: ЦЕС
Від початку повномасштабного вторгнення Держстат не публікує даних щодо безробіття. Дослідницька агенція Info Sapiens робить власні оцінки його рівня. Відповідно до них, у липні 2024 року рівень безробіття в Україні становив 18,1%.
Згідно цієї оцінки, безробіття зросло після двох місяців скорочення. Проксі-показник рівня бідності — частка опитаних людей, що змушена економити на їжі — у липні 2024 року скоротився до 20,6%.
Нагадаємо, як свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова, тільки 28% працюючих респондентів відповіли, що їм ніколи або практично ніколи не доводиться працювати понаднормово.
Серед тих, хто працює в умовах понаднормованого часу 13% відповіли, що працюють в таких умовах постійно, 24% — відповіли, що понаднормово працюють часто і 31% понаднормово працюють, але це трапляється рідко.
Якщо люди працюють понаднормово, то 26% отримують більшу заробітну плату, адекватну понаднормовій роботі, 29% опитаних респондентів відповіли, що отримують більшу заробітну плату, але не адекватну відпрацьованому часу, і 36,5% респондентів відповіли, що у випадках, коли їм доводиться працювати понаднормово вони взагалі не отримують винагороди за понаднормову роботу.
Якщо звикли відкладати кошти, але хочете зберегти їх від знецінення, один зі способів це зробити — тримати їх у банку на депозиті. А якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua, то можна отримати ще й додатковий бонус. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням:

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас