Багаті платитимуть більше: в Україні хочуть змінити шкалу податків з громадян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багаті платитимуть більше: в Україні хочуть змінити шкалу податків з громадян

2570
Багаті платитимуть більше: в Україні хочуть змінити шкалу податків з громадян
Багаті платитимуть більше: в Україні хочуть змінити шкалу податків з громадян
Національна стратегія доходів України передбачає повернення до прогресивної шкали ставок оподаткування доходів фізичних осіб замість діючої з 2016 року плоскої шкали.
Про це сказала заступниця міністра фінансів Світлана Воробей, повідомляє РБК-Україна з посиланням на захід Центру економічної стратегії (ЦЕС).
За її словами, в основі лежить європейський принцип, який коротко звучить: «Багаті платять більше».
«Це такий сленговий принцип, який закладають наші європейські партнери», — сказала вона.
Водночас Воробей визнала, що зараз до переходу на прогресивну шкалу, яка передбачає більш високі ставки з більших доходів, через проблеми з адмініструванням доходів.
«Щоб у нас при запровадженні такої шкали одночасно всі не стали „бідними“. Це не є нашою метою. Тому, коли зможемо контролювати доходи, ми будемо переходити на диференційовану шкалу», — повідомила вона.
Крім того, міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що про конкретні ставки говорити поки що зарано, але «прогресивна шкала в тій чи іншій мірі обов’язково буде запроваджена» через суспільний запит на справедливість.

Податки в Україні

Зараз податок на доходи фізичних осіб в Україні становить 18%. Він не залежить від суми доходів. Прогресивна шкала передбачає більш високі ставки для більших доходів.
Кабінет Міністрів 27 грудня затвердив Національну стратегію доходів на 2024−2030 роки, що було одним із зобов’язань української влади перед Міжнародним валютним фондом.
Вона передбачає, зокрема, зміну системи оподаткування ФОПів та запровадження диференційованої системи.
Пропонуємо пройти невеличкий тест-«прогноз», за результатом якого ви зможете дізнатися: Яким буде для вас фінансовий 2024? У ньому ми сховали для вас невеличкий подарунок від наших друзів з Академії Мінфін.

Не олів'є, чи з ''котлетою'' у гаманці? Яким буде для вас фінансовий 2024?

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас