Азербайджан почав постачати газ вже у десяту європейську країну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азербайджан почав постачати газ вже у десяту європейську країну

Енергетика
289
Державна нафтова компанія Азербайджану Socar почала постачати газ до Хорватії, яка стала десятою країною, що отримує азербайджанський газ.
«Поставки азербайджанського газу в Хорватію напередодні зимового сезону стали результатом успішної співпраці урядів Азербайджану і Хорватії. Поставки здійснюються за допомогою компанії PPD і MET Group», — повідомила пресслужба Socar.
«Таким чином, поряд з Туреччиною, Грузією, Італією, Грецією, Болгарією, Румунією, Угорщиною, Сербією та Словенією Хорватія стала десятою країною, яка отримала азербайджанський газ», — йдеться у повідомленні Socar.
Водночас компанія не уточнює обсяги азербайджанського газу, що поставляється в Хорватію.
Раніше повідомлялося, що угоду про транзит російського газу в Європу підписали Україна і Газпром наприкінці 2019 року. Вона діє до 31 грудня 2024 року за формулою «качай або плати». Газпром зобов’язаний оплатити за прокачування через ГТС України не менше ніж 40 млрд кубометрів у 2021−2024 роках — незалежно від фактично поставлених обсягів газу.
20 грудня 2023 року єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон заявила про те, що транзит російського газу через Україну буде зупинено, а країни-члени Євросоюзу, які все ще споживають газ із рф, мають підготуватися до змін на ринку і почати скорочувати обсяги споживання.
У липні 2024 року президент України Володимир Зеленський заявив про те, що Україна веде переговори про постачання газу з Азербайджану в ЄС.
Водночас президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Україна і Європейський Союз звернулися до Азербайджану з пропозицією налагодити постачання природного газу в Європу через Україну після того, як наприкінці 2024 року закінчиться термін дії чинного транзитного контракту з росією.
За словами Алієва, зараз тривають переговори з владою України та ЄС, а також із росією, і всі сторони, схоже, зацікавлені в продовженні поставок.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас