«Нафтогаз» починає купувати газ у ЄС, але це не імпорт — пояснення НАК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Нафтогаз» починає купувати газ у ЄС, але це не імпорт — пояснення НАК

Енергетика
148
«Нафтогаз» починає купувати газ у ЄС, але це не імпорт — пояснення НАК
«Нафтогаз» починає купувати газ у ЄС, але це не імпорт — пояснення НАК
Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» починає закупівлю газу в Європейському Союзі. Користуватись ним будуть у разі надзвичайних ситуацій і лише для потреб бізнесу.
Про це пише Forbes.
Перші постачання газу до України з ЄС відбудуться у вересні 2024 року. Куплений газ оформлятимуть на митний склад, при цьому його будуть закачувати у підземні сховища України. Хоча газ буде оплачений, ПДВ за нього «Нафтогаз» не платитиме до моменту розмитнення.
Поки товар не розмитнять, операція не вважатиметься імпортом. Це дозволить «Нафтогазу» зробити запас газу, який можна буде оперативно розмитнити і використати в разі надзвичайної потреби. Зберігати газ у режимі митного складу можна до трьох років.
Весь резервний запас придбають за рахунок кредитних коштів ЄБРР — 200 млн євро.
«Ціна за кубометр цього газу є комерційною таємницею і вона відрізняється від показників TTF», — зазначили у пресслужбі «Нафтогазу» у відповідь на запит Forbes.
«Йдеться не про імпорт газу, а про закупівлю за кошти банку обсягу блакитного палива, який зберігатиметься у режимі „митний склад“ і використовуватиметься виключно за умови виникнення надзвичайних ситуацій і лише для потреб бізнесу», — кажуть у пресслужбі «Нафтогазу».
Якщо не виникне надзвичайної потреби використання купленого газу, його можуть продати на ринок ЄС.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас