Xiaomi запустит программу самостоятельного ремонта смартфонов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Xiaomi запустит программу самостоятельного ремонта смартфонов

Технологии&Авто
525
Підготовлений Міністерством цифрової трансформації законопроект № 4304 про порядок створення та роботи спеціального правового режиму для айтішників — «Дія.City» — створює масу негативних моментів для IT-галузі й по суті є експериментом. Зараз не найкращий момент для нього.
Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів виконавчий директор Асоціації IT Ukraine Костянтин Васюк.
«Якби законопроект № 4303 був частково недосконалий, ми б просто сказали: поміняймо ось це й ось це, і все. Але довелося писати альтернативний закон. До № 4303 ми подали зауваження на 53 сторінках, і це був не 13 шрифт. Маса моментів, які вимагають правок, починаючи від юридичної техніки», — розповів Васюк.
Зокрема, за його словами, є три концептуальні зауваження до даного проекту.
Перше — поява регулятора, з надмірними повноваженнями. Наприклад, Мінцифра в першій версії закону наділяла себе правами визначати, хто буде в «Дія.City», кого туди пускати, кого виключати тощо.
Друге — повне виключення моделі ФОП для учасників «Дія.City».
«Для нас, м’яко кажучи, це не зовсім прийнятно, тому що це основна модель роботи», — зазначив Васюк.
І, третє – наявність саморегулівної організації з додатковими внесками. Фактично це додатковий податок або внесок від компанії, які не йдуть у держбюджет, а в якийсь незрозумілий фонд.
«Збори регулюються незрозуміло як, і вони будуть варіативними, тобто можуть збільшитися. У нас є приклад Білорусі, ми бачимо, як це відбувається. При цьому є вимога обов’язкової участі в цій організації для всіх учасників «Дія.City», — додав виконавчий директор Асоціації IT Ukraine.
Він також повідомив, що галузь намагалася донести Мінцифрі та іншим органам влади недоліки проекту, зокрема три найбільші ІТ-асоціації писали президенту, голові Міністерства цифрової трансформації Михайлу Федорову про свої пропозиції та зауваження.
«Якщо Мінцифра — наше профільне міністерство, то ми вважаємо, що воно має захистити нас перед іншими міністерствами, тим більше, що Федоров займає позицію віце-прем’єра. З тієї сторони, хотілося б більше комплексного підходу, а не піарного», — зазначив Костянтин Васюк.
Нагадаємо, «Дія.City» — це спеціальний правовий режим для IT-індустрії. За його основу Міністерство цифрової трансформації взяло концепцію білоруського Парку високих технологій (ПВТ) і деякі норми правових систем західних країн.
По материалам:
4PDA
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас