Правительство выделило 21 миллион гривен для укрепления госграницы Украины — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Правительство выделило 21 миллион гривен для укрепления госграницы Украины

Казна и Политика
199
НБУ та банкіри «змалювали» портрет позичальника.
«Середній вік позичальника — 38 років. Частка боржників до 30 років складає до 20%. А середньомісячний дохід позичальника — майже 50 тис. грн. Позичальникам із доходом до 20 тис. грн за минулий рік було видана лише чверть кредитів», — розповіла старша економістка управління аналізу системних ризиків департаменту фінансової стабільності НБУ Альона Шмигель.
Про це йшлося під час круглого столу на тему «Іпотека у 2021 році: як нова держпрограма вплине на розвиток іпотечного кредитування», організованого онлайн «Фінансовим клубом».
«Більшість іпотеки видається на стандартний період від 15 до 20 років. Середньозважений строк — 13,7 року. Реальний строк значно коротший: кредити, сплачені минулого року, в середньому прожили 10 років. Середній перший внесок перевищував 40%. При цьому рівень боргового навантаження становив 45%», — зазначила вона.
Інформація конкретних банків близька до середніх значень. «Як правило, це сім’я із середнім рівнем доходу у 25−30 тис. грн. Приблизно 60% іпотечних угод по банку — це Київ», — розповів заступник голови правління Правекс Банку Семен Бабаєв.
Перший внесок в його банку становить 30%, а строк кредиту — до 20 років. «Це IT-сегмент, лікарі, управлінці середніх і вищих рівнів — керівники, підприємці. Це середній клас, середній +, немасовий сегмент», — зазначив Семен Бабаєв.
«Вік — приблизно 40 років, коли людина розуміє горизонт свого робочого ресурсу. Переважно це Київ — у нас приблизно 40−50% угод по столиці. Міста-мільйонники дають решту. В інших обласних центрах, я вже не кажу про райони, дуже мало угод навіть на вторинному ринку. Я вже не кажу про первинний. Наші позичальники — це мешканці великих міст, які отримують зарплату від 25−30 тис. грн на місяць. І також у них є додатковий дохід від інших джерел — від оренди, депозиту», — розповів заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн.

Як працюватиме програма іпотеки під 7% 🏠

В Кредобанку активно кредитують підприємців. «Пропорція між ФОПами та найманими працівниками коливається між 30−70 на 40−60. Все ж таки у найманого працівника є більшою ймовірність входження в іпотечні кредитні продукти. ФОПа в наш час доволі важко оцінити, оскільки немає єдиних підходів, і кожен банк визначає самостійно підходи оцінки даного сегменту», — каже заступниця директора департаменту роздрібних клієнтів Кредобанку Ольга Муха.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог.

По материалам:
УНІАН
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас