realme готовит к выпуску свой самый дорогой флагманский смартфон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

realme готовит к выпуску свой самый дорогой флагманский смартфон

Технологии&Авто
594
Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку компенсацій громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати. Цей порядок єдиний для всіх підприємств, установ, організацій усіх форм власності і поширюється як на заробітну плату, грошове забезпечення, так і на певні соціальні виплати.
Про це розповів експерт з трудового права, голова ради ГО «Соціальний рух» Віталій Дудін.
Що саме зміниться:
  • порядок, встановлений ще з 2001 року, суттєво не змінюється даною постановою, але відбуваються певні редакційні уточнення, зокрема, конкретизується вичерпний перелік грошових доходів, за затримку яких буде нараховуватись компенсація;
  • попередній порядок містив слова про те, що ці положення також застосовуються до інших соціальних виплат. Тут уже є повний перелік цих виплат. Вони названі у нормативному акті і чітко зазначено, за рахунок яких джерел буде виплачуватись компенсація за затримку.
Коли нараховується компенсація за затримку зарплати:
  • компенсація нараховується у випадку затримки на більш як один календарний місяць;
  • сума, яка заборгована, множиться на індекс інфляції за період невиплати;
  • як правило, роботодавці самі не проводять індексацію, якщо їх про це не попросити.
За словами експерта, у багатьох випадках громадянам доводиться у суді відстоювати своє право на цю компенсацію, а чимало людей взагалі її вимагають вже навіть після звільнення, якщо у день звільнення розрахунок не було проведено остаточно.
«Тому треба розуміти, що цей механізм уже напрацьований, уже практика його застосування є, є роз’яснення Мінсоцполітики та Міністерства економіки, яке зараз займається трудовими відносинами. Але, на жаль, цей механізм все ж таки не буде діяти добровільно з ініціативи роботодавця, тому що роботодавець в цьому економічно не зацікавлений. Це ваші порушення треба належно зафіксувати і вимагати їх усунення», — зазначив Дудін.
Якщо ви зіткнулися з затримкою заробітної плати, то ви повинні надіслати роботодавцеві письмове прохання виплатити заборгованість і нарахувати компенсацію за затримку виплати з урахуванням індексу інфляції.
Чи буде компенсація за затримку виплат субсидій:
  • даний порядок компенсації за затримку поширюється на деякі доходи громадян, які здійснюються за рахунок державного бюджету України. Але там немає згадки саме про субсидії.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

По материалам:
4PDA
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас