У Польщі кожен четвертий українець працює нелегально: у яких сферах найбільше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Польщі кожен четвертий українець працює нелегально: у яких сферах найбільше

Особисті фінанси
318
У Польщі кожен четвертий українець працює нелегально: у яких сферах найбільше
У Польщі кожен четвертий українець працює нелегально: у яких сферах найбільше
У 2023 році майже 4,8 тисячі українців у Польщі працювали нелегально. Найбільше таких випадків виявлено в будівельній галузі.
Про це повідомляє Міграційна платформа EWL.

Що виявили перевірки

У 2023 році Національна інспекція праці (PIP) здійснила 9,1 тис. перевірок легальності працевлаштування іноземців. Також провела 39,4 тис. перевірок законності доручення роботи. Найбільше стосувалося громадян України - 29,6 тис.
Під час перевірок на нелегальних роботах торік виявили 4747 громадян України (в 2022 році - це було 3948 громадян України).

У яких сферах найбільше «нелегалів»

Кожен четвертий нелегально працевлаштований українець працював на будівництві.
Також багато громадян України виконували роботу незаконно у у сфері адміністративних послуг, через агентства тимчасової зайнятості, у промисловій переробці та в галузі розміщення та харчування.

Під час перевірок найчастіше виявляли такі порушення:

  • відсутність необхідного дозволу на працевлаштування;
  • виконання роботи на іншій посаді чи на умовах, відмінних від зазначених у дозволі на роботу;
  • неукладення обов’язкових трудових або цивільно-правових договорів.

На що скаржаться українців в Польщі

В інспекції повідомили, що у 2023 році отримали 2, 6 тис. скарг від громадян України. Це майже вдвічі більше, ніж у 2022 році.

Читайте також: Польща скасовує низку виплат для українських біженців

Найчастіше вони стосувалися невиплати заробітної плати або невиплати мінімальної погодинної ставки за цивільно-правовими договорами. Громадяни України також повідомляли про відсутність необхідного трудового договору.
Нагадаємо, експерти проаналізували дані з 32 європейських країн і виявили, що Норвегія є найкращою європейською країною для роботи жінок.

Довідка Finance.ua:

  • витрати українців у Польщі у 2023 році становили 7,1 млрд злотих — на 31% більше порівняно з 2022 роком. Про це свідчать останні дані польського Головного статистичного управління;
  • у Польщі планують знизити податки на прибуток для окремих галузей господарської діяльності з 1 квітня. Це може стати чудовою новиною для численних українських жінок, які створили свій бізнес у цій країні;
  • українці у Польщі без знання мови та кваліфікації зазвичай можуть влаштуватися на роботу із мінімальною зарплатою. Із січня 2024 року мінімалка у цій країні складає 4242 злотих до відрахувань.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 👛

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас