Оренда vs. купівля житла. Що обирають українці (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оренда vs. купівля житла. Що обирають українці (інфографіка)

Нерухомість
855
Оренда vs. купівля житла. Що обирають українці (інфографіка)
Оренда vs. купівля житла. Що обирають українці (інфографіка)
Понад 30% опитаних українців поки що не планують купувати квартиру. Водночас нерухомість у Києві вартує 17 рокам оренди.
Про це свідчать результати дослідження українського маркетплейса нерухомості Dim.ria та платформи пошуку психотерапевта Rozmova.

Як зростає попит на оренду в Україні

Аналіз пропозиції оренди по Україні показує, що протягом 2021−2023 року кількість оголошень змінювалася. Найбільше зростання оренди зафіксовано у 2022 році, що зумовлено ситуацією в країні та великою кількістю ВПО.
Інфографіка: Dim. ria та Rozmova
Інфографіка: Dim. ria та Rozmova
Дослідження показало, що в пʼяти найбільших областях та містах України динаміка пропозиції збільшувалася. Таким чином у Київській області, без врахування Києва, у 2024 році до початку 2023 року кількість пропозиції оренди збільшилася на 38%. А у столиці - на 36%. В Одесі та Дніпрі кількість оренди збільшилася на 12%. У Львівській та Одеській області - на 16%.
Інфографіка: Dim. ria та Rozmova
Інфографіка: Dim. ria та Rozmova

Як відрізняються запити на оренду у столиці

Експерти дослідили вік користувачів, які найчастіше шукають нерухомість для оренди.
Серед лідерів наступні вікові категорії: 20% користувачів віком 25−35 років, а 27% - 35−44 років. 18−24 роки мають 17% авторизованих юзерів.
Інфографіка: Dim. ria та Rozmova
Інфографіка: Dim. ria та Rozmova
Дані дослідження ілюструють, що попит на оренду формують українці молодого та середнього віку. Аналіз користувачів за віком по областях показує, що аудиторія віком 25−34 роки складають середню частку всіх шукачів оренди. У Києві та Київській області 28% та 27% шукачів віком від 35 до 44 років. Цікаво, що у Львівській та Івано-Франківській областях найбільша кількість молоді віком від 25−34 років.
Автори дослідження проаналізували середню вартість нерухомості у столиці. За основу дослідження брали оголошення до 30 000 грн. Таким чином найдешевший район у Києві - Деснянський. Однокімнатна кімната там вартує 9 223 грн. У Печерському районі середня вартість квартири за обраним фільтром — 25 357 грн.
Інфографіка: Dim. ria та Rozmova
Інфографіка: Dim. ria та Rozmova

Чи планують купувати квартиру

Результати дослідження показали, що 52% молоді переїжджали понад чотири рази за життя.
Попри те, що 55% зазначили, що хотіли б купити власне житло із необхідністю робити ремонт, все ж 45% респондентів вказали, що хочуть жити в орендованій квартирі мрії вже зараз і таким чином менше заощаджувати, але жити у кращих умовах.
36% поки що не планує купувати квартиру, а 25% планує купівлю не пізніше, ніж за 5 років.
Загалом 51% опитаних поки не планують купувати квартиру. А що стосується купівлі житла, то 42% приділяють більше уваги факторам безпеки і надійності житла.

Скільки років оренди потрібно для купівлі нерухомості

У межах дослідження було пораховано ціну однокімнатної квартири в обласних центрах України у роках оренди. За основу дослідження брали середню ціну на купівлю та оренду однокімнатної квартири. Таким чином нерухомість у Києві вартує 17 рокам оренди. У Чернівцях, Одесі та Сумах цей період займає 20 років, у Львові - 16 років.
Інфографіка: Dim. ria та Rozmova
Інфографіка: Dim. ria та Rozmova
Нагадаємо, раніше ЛУН дослідив свіжий аналіз від HousingAnywhere. Такі міста, як Амстердам, Париж, Гаага, Мюнхен і Утрехт, постійно входять до топ-10 за вартістю квартир, кімнат і студій та мають постійні проблеми з доступністю житла в Нідерландах і Німеччині. Київ на останньому місці серед європейських столиць за вартістю оренди житла.
За даними Держстату, з початку року вартість зросла на 3,7%, при загальній інфляції в 1,2%. Середня ціна за місячну оренду 1-кімнатної квартири у березні 2024 року становила 6 851 грн.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 👛

За матеріалами:
Dim.Ria
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас