Пріоритет на отримання валюти в банку належить вкладникові - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пріоритет на отримання валюти в банку належить вкладникові - банкіри

Валюта
5046
Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” запропонувала Національному банку України врегулювати проблему практичного виконання банками нових вимог здійснення валютно-обмінних операцій на території України. Це забезпечить виконання зобов’язань банків перед вкладниками і мінімізує вплив валютної нестабільності на платоспроможність національної банківської системи. Про це повідомили в прес-службі УКБС.
Так, постановою НБУ № 249 від 30.04.2014 р. “Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України” прийнята нова редакція “Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України”. Зокрема, за новими вимогами банкам заборонено відмовляти у здійсненні валютно-обмінних операцій, а також операцій сторно. Це фактично вводить безумовне зобов’язання банків продавати валюту на звернення клієнтів.
УКБС зазначає, що за умов панічного попиту населення на готівкову інвалюту, роботу кас банків у вечірній час (після припинення операцій на МВРУ) це ускладнить при виконанні зобов’язань за терміновими валютних внесками і створить перешкоди при здійсненні банками розрахунково-касового обслуговування клієнтів за поточними рахунками. До того ж заборона на відмову при здійсненні валютно-обмінних операцій вимагатиме від банків наявності значних валютних сум у касі, що суперечить рекомендаціям Нацбанку щодо мінімізації ризиків при роботі з готівкою за рахунок зменшення обсягів коштів у касах банківських відділень.
Крім цього, експерти УКБС звернули увагу, що зазначена вимога призведе до порушення банками обов’язкових для щоденного виконання нормативів лімітів відкритої валютної позиції та застосування до них передбачених нормативними актами жорстких заходів впливу.
Тому для мінімізації зазначених ризиків УКБС пропонує відокремити наявну в касах відділень банків готівкову інвалюту, призначену для виплати депозитів або обслуговування поточних рахунків, від готівкової інвалюти, призначеної для проведення валютно-обмінних операцій. Водночас УКБС зазначив необхідність надання регулятором роз’яснень щодо доцільності ведення реєстру конвертації іноземної валюти та документального забезпечення підрозділів банків/пунктів обміну валют.
“Вважаємо за доцільне вводити заборону на відмову в здійсненні валютно-обмінних операцій лише за наявності у банків окремо виділених для цього коштів, – зазначила Генеральний директор Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” Галина Оліфер. – Це створить умови для неухильного виконання банками зобов’язань перед власниками валютних депозитів, обсяги яких на початок травня поточного року становили майже 293 млрд грн, що перевищує чверть зобов’язань національної банківської системи”.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас