Експерт назвав причини зростання попиту на валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт назвав причини зростання попиту на валюту

Валюта
1320
Експерт назвав причини зростання попиту на валюту
Експерт назвав причини зростання попиту на валюту
Приріст попиту на іноземну валюту переважно пов’язаний з тиском з боку населення.
Про це повідомив ексголова Ради Національного банку України Богдан Данилишин у Facebook.
«Спостерігаються ринкові коливання обмінного курсу готівкової гривні, що зумовлені ситуативними чинниками — готівковий сегмент ринку оперативно реагує на міжбанківський ринок, де вирішальним чинником впливу на курс і далі залишаються активні інтервенції НБУ (наразі динаміка курсу готівкової іноземної валюти повторювала динаміку котирувань безготівкової валюти, яку „підігріває“ посилення невизначеності, у т.ч. на фоні постійних обстрілів з боку рф)», — сказано в повідомленні.

Актуальна інформація про курси валют в Україні 💵

З початку року Нацбанк продав на міжбанківському валютному ринку 7,4 млрд дол. (за мінусом купівлі), в т. ч. за минулий тиждень — 0,7 млрд грн.
«Тижневі нетто-продажі валюти минулого тижня були аномально високими, якщо їх порівнювати з динамікою з початку року. Більше валюти було продано лише в перший тиждень 2024 року», — зазначив Данилишин.

З чим пов’язаний приріст попиту на валюту

Приріст попиту на іноземну валюту переважно пов’язаний з тиском з боку населення.
Населення за І квартал 2024 року купило 2,5 млрд дол. готівкової та безготівкової іноземної валюти (за мінусом продажів). Це вдвічі більше за аналогічний період минулого року.
Крім того, продовжують нарощувати зовнішні активи українські банки.
«Банки в І кварталі збільшили чисті зовнішні активи на 1,0 млрд дол. Всього з початку 2023 р. чисті зовнішні активи банків зросли на 3,6 млрд дол. Банки не тільки накопичують внутрішню гривневу ліквідність, вони ще її активно складують у валютних активах», — додав експерт.

Розбалансування валютних очікувань

Данилишин зазначив, що підвищення активності населення та банків у операціях з купівлі іноземної валюти свідчить про посилення розбалансування валютних очікувань.
«Чіткі ознаки розбалансування валютних очікувань спостерігаються з жовтня минулого року, коли НБУ запровадив режим керовано-гнучкого курсоутворення та активізував комунікації щодо реалізації „Стратегії пом’якшення валютних обмежень“. Це логічним чином спричинило підвищення попиту на іноземну валюту, оскільки структурний дефіцит платіжного балансу залишається гігантським — близько 30 млрд дол. на рік», — каже він, додавши, що якщо до переходу на режим керованої гнучкості витрати валютних резервів складали 1−2 млрд дол. на місяць, то після переходу — 2−3 млрд дол. на місяць.
На його думку, ініційована НБУ «Стратегія пом’якшення валютних обмежень» є передчасним кроком.

Валютна стабільність

Ексголова Ради НБУ наголошує, що валютні резерви, які повністю сформовані з міжнародної допомоги, понадміру витрачаються на підтримку валютного курсу. За час війни Україна отримала 83,8 млрд дол. зовнішньої допомоги. З даної суми НБУ витратив на підтримку валютного курсу близько 60 млрд дол.
«Тобто валютна стабільність в країні утримується виключно завдяки надходженню зовнішньої допомоги. В банківській системі накопичуються гігантські суми вільної банківської ліквідності, які не приносять продуктивної користі економіці та її реальному сектору. В той же час банки активізували свої вкладення у зовнішні валютні активи, замість інвестування в державні цінні папери чи розширення кредитування бізнесу», — підсумував експерт.
Нагадаємо, протягом 2024 року в Україні американська валюта може здорожчати до 40,9 гривні. Показники залежать від дій Національного банку, тому ціна на долар може бути на будь-якому рівні. Як прогнозує експерт Данило Монін, курс долара в Україні протягом цього року, ймовірно, коливатиметься в межах 39−41 гривні. На валютний ринок також впливає і надання фіндопомоги від Сполучених штатів Америки.
Finance.ua запустив безкоштовну валютну розсилку для тих, хто слідкує за валютним ринком, та хоче розуміти й аналізувати пов’язані з валютним курсом події. Отримуйте щопонеділка найважливіші оновлення за тиждень у світі валют, ексклюзивні фінансові поради та прогнози по курсах на прийдешній тиждень безпосередньо на вашу поштову скриньку!
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас