Кримчани в паніці: банки розпочали масштабну спекуляцію рублями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кримчани в паніці: банки розпочали масштабну спекуляцію рублями

Валюта
12324
Багато кримських банків припинили продавати рублі в своїх обмінних пунктах, розташованих у будівлях фінустанов, і навіть видають рублеві перекази з інших регіонів Росії виключно в гривні.
Як пише в своєму блозі фінансовий експерт Валерій Соловйов, кримчани охоплені панікою – більшість людей, що зберігали свої заощадження в гривнях і які встигли закрити свої депозити в українських банках до їх організованої втечі з Криму, мають на руках досить серйозні суми, які тепер потрібно конвертувати в рублі. Тим часом з 13 квітня практично всі банківські установи Криму масово і одночасно припинили продавати рублі в будівлях банків, передає Цензор.НЕТ з посиланням на НР.
При цьому на рекламних стоперах біля банків картина ідилічна: за один рубль «дають» 0,35 грн. У реальності купити рубль в сімферопольських банках неможливо – касири кажуть, що російських грошей в касах просто немає. Натомість у вуличних обмінниках рубль торгується за захмарним курсом – 0,42 грн, пише Соловйов.
У зв’язку з цим блогер задається питаннями: хто і навіщо запустив рублеву паніку в Криму? І чому в банках рублів не вистачає, а в обмінниках їх можна купити в будь-якій кількості?
Відповіді на ці питання, на його думку, очевидні – ситуація створена штучно. “Обвальна швидкість поширення рублевої паніки і підозріло одночасне зникнення рубля у продажу практично всіх банків Криму, дозволяє деяким експертам говорити про організований і відверто спекулятивний характер кримського рублевого ажіотажу. Така думка цілком резонна. Історія повна прикладами штучно організованих грошових криз, які дозволяють організаторам цих афер знімати нечувані бариші за рахунок банального пограбування більшості населення, що розглядається як безпорадна жертва”, – зазначає Соловйов.
Крім того, він звертає увагу, що з урахуванням уваги, що приділяється Криму вищим керівництвом РФ, важко припустити, що півострів може мати реальні проблеми з рублевою готівкою. Особливо – у світлі того, що кримські пенсіонери і бюджетники вже отримали свої перші пенсії і зарплати в рублях.
“Залишилося зрозуміти – хто організатор <…>. Швидше за все, фінансова криза в Криму вигідна багатьом структурам – як офіційним, так і кримінальним, як внутрішнім, так і зовнішнім – тому організація цієї кризи, швидше за все, носить колективний характер <…>. Тим не менш, деякі експерти відзначають, що мимовільним першим камінчиком в лавині початку в Криму фінансової кризи могло стати повідомлення, опубліковане в блозі першого віце-прем’єра Криму Рустама Теміргалієва 11 квітня”, – вважає блогер. Текст повідомлення говорить: “Різке падіння української валюти і зростаюча ймовірність дефолту України змушують нас переглянути терміни роботи бівалютної системи на півострові. Обговорюється можливість значного вилучення гривневої маси в короткому періоді…” В умовах загостреної політичної ситуації навіть мала іскра може запалити і без того підігріту громадську думку, вважає Соловйов.
На його думку, свою роль зіграла і не дуже зрозуміла відстороненість від ситуації кримської влади. Ніхто з вищих посадових осіб Криму не спробував збити загострення пристрастей, виступивши з публічною заявою і заспокоївши панікуючих кримчан обіцянкою вирішити питання рублевої готівки в найкоротші терміни.
За матеріалами:
Новий Регіон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас