ЄС вступився за банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС вступився за банки

Валюта
545
Запланований на найближчі дні розгляд у Верховній Раді проекту закону № 0884, який передбачає також і збільшення капіталу для знову створюваних банків до 500 млн. грн., може не відбутися.
Документ, розгляд якого у Раді було заплановано на цей тиждень, передбачає збільшення мінімальних вимог до капіталу нових банків в Україні - з 75 млн. грн. до 500 млн. грн. Банкіри вважають, що ця норма була пролобійована власниками великих банків, які прагнули створити новий індикатор мінімальної вартості для своїх установ, знецінених в результаті кризи. Згодом до законопроекту були внесені поправки, що пропонують дозволити Нацбанку без узгодження з Радою встановлювати мінімальні вимоги до банківського капіталу.
На думку аналітика Українського аналітичного центру Наталії Щербатюк, зроблено це було з прицілом на можливий переділ ринку в майбутньому - щоб мати важелі впливу на дрібні банки. "Збільшуючи мінімальні вимоги до капіталу, можна і стимулювати невеликі банки до продажу, і домагатися перерозподілу їх клієнтської бази (практика передбачає заборону банкам збільшувати активи через невиконання вимог до мінімального розміру капіталу .- Авт .)",- говорить пані Щербатюк.
Джерела "i" в Адміністрації президента стверджують, що під час візиту пана Штефана Фюле в Україну вітчизняні чиновники отримали рекомендації гармонізувати українське законодавство з європейським, забезпечивши також рівні умови доступу до ринків фінансових послуг. Зокрема, Директиви ЄС 206/48 визначають мінімальну вимогу до капіталу банків на рівні EUR5 млн. проти EUR47 млн., які пропонуються в законопроекті № 0884.
За словами глави правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігоря Бураковського, визначення вимог до мінімального капіталу банків хоч і є прерогативою центробанку кожної країни в Європі, але при цьому існують якісь загальні вимоги і стандарти (вимоги Банку міжнародних розрахунків), яких дотримуються всі країни ЄС , як, втім, й інші держави. "В цілому для різних груп банків можуть існувати деякі відмінності у регулюванні за незмінності загальних підходів. Тому для угоди про зону вільної торгівлі з ЄС важливіше створення відповідного ефективного нагляду як в банківській системі, так і в нашій фінансовій системі, ніж швидка уніфікація вимог до банківських інститутів ", - говорить експерт.
Тим часом велика частина вимог законопроекту № 0884 була узгоджена з МВФ і Світовим банком. У зв'язку з цим фінансисти вважають, що проект закону не буде остаточно знято з порядку, але якщо і буде розглянуто Радою, то вже без норми про підвищення порогу капіталу.
"Ми знаємо випадки, коли дуже спірні законопроекти без жодного обговорення з голосу виносилися в зал і голосувалися автоматично", - говорить голова правління одного з невеликих банків. На його думку, якщо лобі великих банків зможе простимулювати законодавців, вони можуть закрити очі на рекомендації Єврокомісії. "Це не відбудеться лише в тому випадку, якщо будуть зачеплені амбіції президента, які націлені на інтеграцію з ЄС", - говорить банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас