Як заощадити на податках під час закордонної поїздки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як заощадити на податках під час закордонної поїздки

2852
Після новорічного туру можна повернути частину грошей, витрачених на закордонний шопінг. І хоча справа це досить заморочлива, сотня-друга євро навряд чи будуть зайвими.
"Під час поїздки до Литви знайшов у фірмовому магазині Apple новітній ноутбук цієї марки. Коштував цей витвір мистецтва рівно в півтора рази менше, ніж в Україні, причому продавець пообіцяв знайти на складі такий же ноутбук, але з російською клавіатурою. Останні сумніви (не щодня робиш покупку за $1500) розвіяв продавець, який відразу зміркував, що я іноземець.
"Не забудьте про tax-free! Зможете повернути близько 10-11% ціни", - підморгнувши, сказав він. Мені нічого не залишилося, як дістати "кредитку" і купити техніку, про яку давно мріяв", - розповів "Деньгам" Антон, технічний директор однієї великої компанії.
Подібні схеми повернення ПДВ за товари для іноземців існують у багатьох країнах, влада яких прагне залучити туристів не тільки до огляду визначних пам'яток, але до шопінгу в місцевих магазинах.
В одних країнах ці схеми локальні і розроблені владою самостійно (наприклад, у Японії), в інших - діють міжнародні системи як от Global Refund і Premier Tax Free (в Австрії, Аргентині, Бельгії, Великобританії, Угорщині, Німеччині, Греції, Данії, Ірландії, Іспанії та інших) - див. таблицю. Повернення податку у всіх системах відбувається за простим принципом: чек - митниця - гроші. Тобто, зробивши покупку, потрібно попросити продавця оформити спеціальний документ (чек tax-free), що і дозволить одержати гроші. Потім потрібно підтвердити факт вивозу купленого товару з країни, для чого на митниці при виїзді потрібно поставити на чек спеціальний штамп, а вже потім намагатися повернути гроші - на кордоні або після повернення на батьківщину.
До речі, повернути можна від 3% до 21% вартості покупки. Але, незважаючи на стандартність умов, є деякі нюанси, які можуть перешкодити одержанню відшкодування з tax-free.
Не все і не всім
Для початку турист повинен знати, що далеко не за кожну покупку йому відшкодують податок. У більшості випадків мова йде про сувеніри, одяг, аксесуари, парфумерію-косметику, книги, іноді про побутову техніку і дуже рідко про продукти харчування та алкоголь. Інформацію про те, що підлягає відшкодуванню, а що ні, легко знайти в Мережі - на сайтах, присвячених туризму.
Крім того, у кожній країні є мінімальна сума покупки, при якій можна претендувати на повернення податку (від €15 до €170-190 або їхній еквівалент у місцевих валютах). Виняток становить тільки Ірландія, де компенсацію податку можна одержати, навіть купивши недорогий магніт на холодильник у сувенірній крамниці (тобто просто немає мінімальної суми для чека).
Ще одне правило: для оформлення чека tax-free у кожному конкретному магазині потрібно зробити одну або кілька покупок (природно, на загальну суму не меншу від мінімальної!) протягом одного дня. Щастить лише тим, хто робить покупки у великих торгових центрах - іноді тут чеки tax-free видаються не кожним магазином окремо, а однією спеціальною касою, що дозволяє зібрати "у купу" всі дрібні покупки, за якими не вдалося оформити чек через невелику їхню вартість.
До того ж, якщо покупець товару відправився на шопінг без паспорта, можуть виникнути труднощі. Часто продавці вимагають документ, що засвідчує особу, щоб оформити чек tax-free. Наскільки обов'язкова ця умова, сказати складно, тому що часто покупцеві самому доводиться заповнювати дані про себе (ім'я, прізвище, номер паспорта та адреса проживання), щоб уникнути помилок. Але навіть якщо покупець забув паспорт, то торговці часто готові піти назустріч та оформити чек наступного дня - досить лише повернутися в магазин з товарним чеком і документами. До речі, товарний чек губити не можна, тому що він прикріплюється до чека tax-free і є підтвердженням факту покупки товару - без нього на митниці не поставлять штамп про вивіз покупки, а виходить, турист не зможе одержати гроші!
Ще один нюанс: на митниці можуть вимагати пред'явити всі покупки (з етикетками, цінниками, неношені і невикористані!), щоб перевірити, чи дійсно вони вивозяться з країни. У деяких випадках це доставляє певні незручності. Тому, можливо, доведеться брати ці покупки із собою в літак. Наприклад, в аеропортах, де реєстрація і здача багажу передують паспортному і митному контролю, турист фактично не може здати куплені речі в багаж. А в деяких аеропортах звернутися в митницю для одержання печатки на чек tax-free можна до реєстрації на рейс. Словом, варіантів може бути багато, тому, якщо є бажання одержати відшкодування за пристойний обсяг покупок, варто заздалегідь з'ясувати місцеві обставини - як організована процедура в аеропорті, з якого доведеться вилітати убік дому.
Тим, хто подорожує поїздом, варто також знати, що далеко не завжди разом з "паспортистами" на кордоні по вагонах гуляють митники. Тому про те, де одержати штамп на свої чеки, варто довідатися ще на вокзалі. До речі, у деяких країнах проштампувати чек можна на вокзалі до посадки в поїзд. Найменше проблем виникає в тих, хто подорожує машиною або автобусом - на пропускних пунктах завжди є митники. До речі, якщо по дорозі додому зі своїми покупками потрібно проїжджати кілька країн, то штампи в чеки tax-free ставляться на виїзді з останньої країни ЄС. Тобто, якщо турист зробив покупки в Німеччині, а повертається в Україну через Польщу, то не варто мучити німецьких митників вимогами завірити чеки tax-free - це обов’язок поляків на польсько-українському кордоні.
Такі ж правила діють і при авіаперельотах з пересадками. Одне "але": у пасажирів стикувальних рейсів рідко є можливість відвідати митницю в транзитному аеропорті. Тому про можливість проштампувати чеки варто дізнатися ще в першому пункті шляху.
Отримайте - розпишіться
Після одержання штампа митника, пред'явивши чеки в спеціальній точці виплати відшкодувань або відділенні банку, можна, нарешті, одержати свої гроші.
Звичайно інформація про розташування таких точок в аеропортах або пропускних пунктах на кордоні (для тих, хто їде поїздом, автобусом або машиною) зазначена на спеціальному конверті, в який у магазині вкладають чек tax-free. Однак варто пам'ятати, що виплата проводиться в місцевій валюті, а курси обміну на рідні долари і євро можуть бути завищені. Якщо не вдалося знайти пункт виплати на виїзді з країни або його просто не було, не потрібно впадати у відчай, - головне, що поставлено штамп митниці! Якщо турист часто подорожує, то, повернувшись у країну, де відбувалися покупки, можна одержати відшкодування в одному з пунктів виплат (їхні адреси також зазначені на конверті) і витратити місцеву валюту без усяких курсових втрат. Правда, є й інший спосіб - за допомогою безготівкових розрахунків, про нього трохи нижче.
Одержати відшкодування можна і на території України, звернувшись до турфірми "САМ" або до відділення ПриватБанку (обидва вони - агенти компанії Global Refund). Виплата при цьому проводиться в гривнях і без комісій, але втрати на курсах все-таки можуть бути.
Любителі безготівкових розрахунків можуть одержати відшкодування на свою картку або банківський рахунок, вказавши їхні реквізити на самому чеку і відправивши поштою в офіс компанії Global Refund. Правда, цей шлях найдовший - відшкодування буде перераховано на рахунок не раніше, ніж через 4-5 тижнів. Крім того, досвідчені туристи рекомендують відправляти чеки рекомендованим листом, а перед відправленням зробити ксерокопії всіх чеків і документів, щоб у випадку втрати листа довести, що відправник може претендувати на одержання відшкодування. Таким же шляхом доведеться йти тим, хто для відшкодування податку звернувся до послуг компаній, відмінних від Global Refund - локальних систем, і менш поширених компаній, як от Premier Tax Free.
До речі, затягувати з одержанням відшкодування в Україні або відправленням чеків поштою не варто, тому що чеки tax-free мають обмежений термін дії - від 30 днів до 6 місяців. Після закінчення цього терміну одержати виплату вже не можна.
Податки іноді повертають
Скільки можна повернути грошей за покупки, зроблені за кордоном?
Як повернути гроші за закордонні покупки*
Готуємося:
1. Зробивши покупку в магазині, попросіть касира оформити tax free-чек. При собі бажано мати паспорт
2. Виїжджаючи з країни, пред'явіть свій паспорт, tax free-чек і чеки з магазина, покупки в упакуванні та з цінниками офіцерові митниці. Він повинен поставити на tax free-чеці штамп, що підтверджує вивіз товару з країни.
3. Одержуємо:
- у точці перетинання кордону;
- на батьківщині(у гривні) - у відділенні ПриватБанку або офісі турфірми САМ;
- прямо на платіжну карту, відправивши tax free-чек поштою в офіс компанії-посередника (Global Refund, Premier Tax Free). Очікування може зайняти 1-2 місяці!
Скільки можна повернути?
Від 3 до 20% вартості покупки
Вимагаємо повернути!
За покупки в яких країнах можна повернути податки і мита?
Австрія, Аргентина, Бельгія, Великобританія, Угорщина, Німеччина, Голландія, Греція, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Корея, Латвія, Ліван, Литва, Люксембург, Марокко, Норвегія, Польща, Португалія, Сінгапур, Словаччина, Словенія, Туреччина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія (Ліхтенштейн), Швеція, Естонія та інші.
Разом: Для одержання відшкодування по tax-free потрібно заздалегідь довідатися процедуру оформлення в конкретній країні і потім на місці дотриматися всіх формальностей.
Полина Лисицина
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас