НБУ протестував модель миттєвих платежів в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ протестував модель миттєвих платежів в Україні

Фінтех і Картки
407
НБУ протестував модель миттєвих платежів в Україні
НБУ протестував модель миттєвих платежів в Україні
Миттєві платежі в Україні запустять через рік, але ще в кінці 2023 року НБУ впровадив тестовий стенд для тестування миттєвих платежів.
Про це розповів директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін на конференції XXIV Payments & Security EMA Conference, повідомляє «Фінансовий клуб».
«Дорожня карта виглядає наступним чином. Вже розроблена модель миттєвих платежів. За основу взятий стандарт ISO 20 022. Це європейський стандарт, і коли ми будемо вступати в Європейський союз, ми повинні вміти працювати саме в цьому стандарті. І також взята схема SCT Instant — миттєві перекази в зоні SEPA», — заявив він.

Читайте також: Що таке миттєві платежі, коли їх чекати в Україні

В рамках дорожньої карти впровадження миттєвих платежів в Україні вже «завершено» виконання двох етапів. До кінця 2023 року була розроблена модель миттєвих платежів (відповідає підходам ЄС до миттєвих платежів: стандарт повідомлень ISO 20 022, схема SCT Inst) та впроваджено тестовий стенд для тестування миттєвих платежів учасниками СЕП.
«До тестового стенду в НБУ на сьогоднішній день підключено вже більше половини всіх банків і розробників», — сказав Андрій Поддєрьогін.
«В роботі» зараз етапи на 2024 рік — перший квартал 2025 року. В цей період відбудеться:
1) Створення функціональних та технологічних специфікацій.
2) Створення складових успішного впровадження миттєвих платежів.
3) Технологічна реалізація миттєвих платежів у СЕП.
4) Впровадження регулювання миттєвих платежів.
До кінця грудня 2024 року очікується технологічна готовність СЕП 4.1 з функціональністю миттєвих платежів. А в березні 2025-го — впровадження миттєвих платежів в Україні.
Передбачається, що миттєві платежі будуть виконуватися (включаючи сповіщення користувачів) протягом 10 секунд (цільовий показник — 95% платежів протягом 2 секунд).
Етапи під назвою «планується» почнуться в другому кварталі 2025 року:
  • розвиток миттєвих платежів: Request to Pay для надсилання запитів на ініціювання миттєвих платежів; псевдоніми замість довгого IBAN; централізований сервіс генерування/валідування QR-кодів (при необхідності);
  • інтеграція з миттєвими платежами ЄС (SEPA).
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо карток в Україні. Щоб допомогти вам з вибором картки онлайн, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам «пластик».

Подивитися варіанти 💳

За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас