Нацбанк задіяв внутрішні резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк задіяв внутрішні резерви

Валюта
3159
Вчора Нацбанк повідомив, що в жовтні продав на міжбанку валюти на $4,115 млрд. Із цієї суми населення могло викупити в банків лише $938,2 млн, а решту грошей, за словами експертів, вивели із країни "дочки" іноземних банків після зниження рейтингів України.
Банкіри вважають, що гривню, яка з'явилася від продажу валюти, НБУ направив на рефінансування банків, які змогли фінансувати дефіцит держбюджету. Учора вони викупили облігації Мінфіну на 3 млрд грн.
З оприлюдненої Нацбанком динаміки валютного ринку за жовтень видно, що міжнародні резерви НБУ знизилися за місяць на $5,605 млрд (або на 14,9%) - до $31,923 млрд.
При цьому негативне сальдо інтервенцій Нацбанку на міжбанку склало $4,114 млрд. Населення могло викупити в банків тільки $938,2 млн із цієї суми: банки продали фізичним особам $3,044 млрд, а купили в них $2,106 млрд. У той же час сальдо зміни валютних депозитів населення вперше за рік стало негативним. Фізособи зняли $1,78 млрд (11,37% від портфеля вересня), і їх вклади зменшилися до $13,882 млрд.
Банкіри говорять, що ця динаміка повністю відображає паніку, яка відбувалася з валютою в жовтні. Усе почалося з того, що населення почало знімати депозити в Промінвестбанку, засумнівавшись у його кредитоспроможності, а потім і у всіх інших банках, що стало причиною прийняття 11 жовтня постанови №319, якою НБУ заморозив на невизначений період дочасне повернення вкладів.
За словами президента Віктора Ющенка, яка виступав учора перед банкірами, фізособи вилучили з банків 18,7 млрд грн депозитів до 21-22 жовтня. Населення намагалося придбати валюту, підвищуючи попит на неї, але при цьому у вересні і куплено, і продано населенням валюти було більше - $3,8558 млрд та $2,5348 млрд відповідно. "Коли ситуація непроста, у людей виникає хвилювання, що, якщо ще це й підкріплюється валютною спекуляцією, змушує їх знімати вклади, і вони намагаються купувати валюту прозапас", - пояснює заступник голови правління ПриватБанку Юрій Кандауров.
Однак банкіри говорять, що головною причиною зростання долара минулого місяця, коли його середній курс подорожчав на 89,94 коп. (+18,5%), був не ажіотажний попит населення, а вивід валюти нерезидентами, які вилучали кошти із країни, якій міжнародні рейтингові агентства знизили рейтинги. "Офіційно всі будуть говорити, що винне населення, але валюту особливо купували 'дочки' іноземних банків, які дочасно повертали позики своїм материнським структурам, - сказав один з банкірів. - Це не побажання українських або закордонних менеджерів, просто існують нормативи, за якими після зниження рейтингів необхідно закривати ліміти на країну".
Президент Віктор Ющенко, якого вчора про цю ситуацію повідомив голова НБУ Володимир Стельмах, заявив, що має намір попросити іноземні банки рефінансувати свої дочірні установи. "Президент планує звернутися до материнських банків, закордонні 'дочки' яких знаходяться в Україні, з метою підтримання ліквідності цих банків, для підтримки того кредитного портфеля, що перебуває в розпорядженні цих банків", - сказав на брифінгу заступник голови секретаріату президента Андрій Гончарук.
Банкіри вважають, що більшу частину викупленої за валюту гривні Нацбанк уже направив на рефінансування українських банків. Відповідно до оприлюдненої на зустрічі з банкірами інформації, НБУ видав 23 млрд грн, з яких тільки 3,2 млрд грн - учора. Примітно, що вчора Мінфін повідомив про продаж трирічних облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) на 2,998 млрд грн. Рекордний обсяг залучених у бюджет коштів отриманий під прибутковість 15,6% річних. "Незрозуміло, навіщо купувати облігації з такою прибутковістю, - дивується радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко. - Ні в кого немає гривні, а тому, у кого вона може бути, набагато вигідніше купить ОВДП на вторинному ринку".
Експерти впевнені, що папери могли бути куплені держбанками, які повинні були відразу ж їх віддати НБУ, - дається стовідсоткове рефінансування під 15% річних. "Адже з Мінфіном можна розрахуватися наступного дня, і виходить, що Нацбанк перерахує ці гроші Мінфіну, - пояснює один з банкірів. - Це законна пряма незабезпечена емісія для рефінансування дефіциту бюджету. Мінфін так робив в 1990-х роках через держбанки, і ми можемо побачити це не раз до кінця року".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас