Гетманцев попередив українців: чому треба більше розраховувати на себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гетманцев попередив українців: чому треба більше розраховувати на себе

Казна та Політика
21171
Гетманцев попередив українців: чому треба більше розраховувати на себе
Гетманцев попередив українців: чому треба більше розраховувати на себе
Українцям слід більше розраховувати на себе у 2025 році, оскільки міжнародна допомога хоч і не завершиться, але буде меншою.
Про це в інтерв'ю «Главкому» попередив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.
«Наша жорстка позиція у детінізації продиктована передусім розумінням скорочення фінансової допомоги. Це не питання вибору — це питання виживання. Міжнародна допомога в 2025 році для нас не завершиться, але за поточним планом вона справді буде меншою. Безперечно, ми й далі будемо розраховувати на своїх партнерів, але більше треба буде розраховувати на себе. Завдяки детінізації, ми цілком можемо вийти на додаткові 100−150 млрд грн щороку», — повідомив депутат.
Він висловив переконання, що підтримка економіки в тій формі, яку планується запровадити, забезпечить зростання мінімум в 3,5−4% на рік.
«Ми маємо вирішувати проблеми інфраструктури і логістики: це стосується не тільки польського кордону, а передусім Дунайського шляху і морських коридорів. Маємо посилювати власний ВПК: збільшувати обсяги виробництва зброї та боєприпасів, створювати спільні підприємства, переносити ремонти та обслуговування техніки в Україну тощо», — наголосив нардеп.
Він сказав, що усім прогнозам під час війни притаманна «висока міра невизначеності». У таких умовах Україна має тримати курс на євроінтеграцію та макрофінансову стійкість, а також посилювати власні спроможності і самодостатність за усіма напрямами.
Раніше Гетманцев повідомив, чому вважає ідею передати Збройним силам України бюджетні кошти, які виділяють на виробництво національного телемарафону «Єдині новини» й держканал Freedom, «безглуздою». За його словами, забезпечити витрати на війну з російськими окупантами, які зростають, можна лише мобілізацією податків і зборів, усуненням махінацій з бюджетними коштами, а також внутрішніми позиками. Спроби економити на інших статтях видатків, на його думку, не спрацюють.
Нагадаємо, Данило Гетманцев анонсував перегляд податкових пільг для бізнесу. Уряд проаналізує ефективність чинних податкових пільг, після цього частину з них можуть скасувати, щоб підвищити обсяг надходжень до держбюджету.
Він нагадав, що в процесі перегляду умов кредитної програми з МВФ у грудні минулого року влада України зобов’язалася до кінця липня поточного року провести оцінку ефективності податкових пільг, у тому числі їх «вартості» для бюджету.

Довідка Finance.ua:

  • Також Гетманцев назвав розмір середньої пенсії у доларовому еквіваленті. Станом на 1 квітня 2024 року середня пенсія в Україні склала 5743,3 грн — це 147,3 дол. Проти аналогічного періоду минулого року середня пенсійна виплата збільшилась на 9,6% (+505 грн). Проте пенсіонери можуть стати першими жертвами гіперінфляції та бюджетної кризи, якщо держава не вдасться до ефективних заходів в економіці та соціальній політиці.
  • Україна потребує близько $38 млрд на рік або трохи більше $3 млрд на місяць, ще $4,5 млрд економії у першій половині року надійде за рахунок продовження реструктуризації погашення та обслуговування єврооблігацій. Гетманцев повідомив, що загалом Україна отримує від МВФ $5,4 млрд. До 2027 року «Великою сімкою» та іншими партнерами запланована допомога нашій країні в межах $122 млрд.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас