ЄС планує віддавати Україні €3 млрд на рік із прибутків від російських активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС планує віддавати Україні €3 млрд на рік із прибутків від російських активів

178
ЄС планує віддавати Україні €3 млрд на рік із прибутків від російських активів
ЄС планує віддавати Україні €3 млрд на рік із прибутків від російських активів
Європейська комісія 20 березня офіційно запропонувала переказувати Україні від 2,5 до 3 мільярдів євро на рік, отриманих із прибутків від заморожених активів російського Центробанку.
Про це заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, передають Euronews та Reuters.
90% від цієї суми хочуть спрямувати через Європейський фонд миру на закупівлю зброї для України. Решту — на відновлення та реконструкцію.
Точна сума, яку можуть надсилати Україні щороку, залежатиме від глобальних процентних ставок. Ці гроші надходять із прибутків приблизно від 210 мільярдів євро активів російського Центробанку, які зберігаються в різних валютах у 27 країнах ЄС.
Окрім цих прибутків, Україна також щороку отримуватиме 25% податку, який бельгійський уряд накладає на прибуток. У 2024 році очікується, що це становитиме 1,7 млрд євро, з яких 1,5 млрд виплатять цього року.
Так, загальний фінансовий внесок для України від заморожених російських активів у ЄС цього року становитиме 4−4,5 млрд євро, зазначає Reuters.
Після схвалення пропозиції Єврокомісії урядами ЄС прибуток надсилатимуть Україні двічі на рік. Перший транш може бути вже в липні.
російські активи зберігаються в центральних депозитаріях цінних паперів ЄС, насамперед у бельгійському Euroclear, який залишить 3% на операційні витрати й тимчасово утримає 10% прибутку як гарантію від судових позовів з боку рф. Після війни всі ці гроші (якщо їх не використають для покриття судових претензій москви) передадуть Україні.
Пропозиція ЄС наразі не передбачає конфіскації капіталу російських активів, а лише використання отриманих із них прибутків. Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс зазначив, що ЄС скоординував цей крок із країнами G7 — США, Канадою, Великою Британією та Японією.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас