Японці не хочуть переходити на чотириденний робочий тиждень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японці не хочуть переходити на чотириденний робочий тиждень

Світ
5453
Японці не хочуть переходити на чотириденний робочий тиждень
Японці не хочуть переходити на чотириденний робочий тиждень, freepik.com
У 2021 році Японія, відома своєю культурою перепрацювань, запровадила ініціативу зі скорочення робочого часу. Проте навіть зараз працівники не поспішають переходити на чотириденний робочий тиждень.
Про це пише Business Insider.

Як трудоголізм шкодить економіці Японії

Ініціатива має на меті підняти якість життя японців та зменшити кількість випадків захворювань та, навіть, смертей через перепрацювання. Повідомляється, що така культура трудоголізму не сприяє, а, навпаки, шкодить розвитку економіки в країні.
У січні 2023 року прем’єр-міністр Фуміо Кісіда попередив, що країна перебуває на межі колапсу через падіння рівня народжуваності. Люди настільки багато працюють, що банально не мають часу на знайомство та створення сімей.

Кредит до зарплати 👛

Однак темпи впровадження цих змін залишаються низькими. За даними Міністерства охорони здоров’я, праці та соціального забезпечення Японії, лише близько 8% компаній в країні дозволяють працівникам брати три або більше вихідних днів на тиждень.

Які компанії в Японії запровадили чотириденний робочий тиждень

Справа не лише в компаніях — працівники теж вагаються. Виробник електроніки Panasonic, одна з найбільших компаній Японії, на початку 2022 року доєдналась до ініціативи. За два роки лише 150 з 63 тис. працівників, які мають на це право, вирішили перейти на чотириденний графік.
Серед інших великих компаній, які запроваджують чотириденний робочий тиждень, — Uniqlo Fast Retailing, гігант електроніки Hitachi та фінансова компанія Mizuho.
Близько 85% роботодавців повідомляють, що працівники беруть лише два вихідні на тиждень.

Чому японці не хочуть працювати менше

Значною мірою небажання брати додатковий вихідний пов’язане з культурою, в якій працівники ставлять компанію вище за себе.
Це бере початок із післявоєнної епохи Японії, коли у прагненні стимулювати економіку тодішній прем’єр-міністр Шиґеру Йошида закликав великі корпорації запропонувати своїм працівникам довічну гарантію зайнятості, вимагаючи лише, щоб працівники віддячили їм лояльністю.

Страховка для виїзду за кордон на Finance.ua 🧐

За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас