Яка земля в Україні не підлягає оподаткуванню — повний перелік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яка земля в Україні не підлягає оподаткуванню — повний перелік

Особисті фінанси
813
Яка земля в Україні не підлягає оподаткуванню — повний перелік
Яка земля в Україні не підлягає оподаткуванню — повний перелік
Українці повинні сплачувати податок на землю, якою володіють чи користуються на умовах оренди. Але в окремих випадках кошти з людей не стягують. Наприклад, якщо площа ділянки не перевищує встановлену норму. Або у випадку належності до спеціального переліку територій.
Розповідаємо, яка земля не підлягає оподаткуванню.

Пільги для землекористувачів

Перелік визначено статтею 283 Податкового кодексу. В документі йдеться, що сплата земельного податку не розповсюджується на такі ділянки:
  • сільськогосподарські зони радіоактивно забруднених територій (внаслідок Чорнобильської катастрофи);
  • хімічно забруднені сільськогосподарські угіддя, на які запровадили обмеження;
  • землі в тимчасовій консервації чи на стадії сільськогосподарського освоєння;
  • землі державних сортовипробувальних станцій і сортодільниць, які використовуються для випробування аграрних культур;
  • землі дорожнього господарства автомобільних доріг загального користування (під проїзною частиною, на узбіччі, під мостами і тунелями, очисними спорудами тощо);
  • території с/г підприємств усіх форм власності та фермерських господарств, зайнятих молодими садами, ягідниками і виноградниками до моменту вступу в пору плодоношення;
  • кладовища, крематорії та колумбарії;
  • землі, на яких розташовані дипломатичні представництва;
  • землі, надані для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення діяльності релігійних організацій.
Після початку повномасштабного вторгнення росії законодавство доповнили кількома пунктами. Тож наразі податок не поширюється на земельні ділянки, забруднені вибухонебезпечними предметами (які потребують розмінування). Плюс пільгу встановили для територій, непридатних для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

За яку площу землі можна не платити податок

Звільнення від фінансового тягаря мають землі різних типі призначення у межах встановлених нормативів. Тобто якщо власник чи орендар користується ділянкою, площа якої не перевищує визначену норму, податок не сплачується.
Наприклад, у випадку з сільськогосподарською землею пільга надається на площу до 2 гектарів. Якщо територію використовують для будівництва та обслуговування житлового будинку, то норматив у селах становить не більше 0,25 гектара, в селищах — не більше 0,15 гектара, в містах — до 0,10 гектара.
Землі для індивідуального дачного будівництва мають граничну межу 0,10 гектара, для зведення індивідуальних гаражів — 0,01 гектара, для садівництва — 0,12 гектара.
Варто уточнити, що звільнення від податку передбачається лише для пільгових категорій українців, зокрема осіб з інвалідністю 1 та 2 групи, багатодітних сімей, пенсіонерів за віком, ветеранів війни і постраждалих від Чорнобильської катастрофи.
За матеріалами:
novyny.pro
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас