Яка середня зарплата в Польщі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яка середня зарплата в Польщі

Особисті фінанси
734
Яка середня зарплата в Польщі
Яка середня зарплата в Польщі
За даними GUS, середня брутто-зарплата в секторі підприємств у липні 2024 року склала 8278,63 злотих (88 434,59 грн), що на 10,6% більше, ніж минулого року.
Про це пише inpoland.net.pl.
Однак зайнятість у цьому секторі в річному обчисленні скоротилася на 0,4%.

Як зростали зарплати

Як повідомили в Головному статистичному управлінні, зарплати в липні зросли на 10,6% у річному вимірі та на 1,6% у місячному.
Дані GUS також свідчать, що зайнятість у липні знизилася на 0,4% порівняно з минулим роком, але у порівнянні з червневими показниками збільшилася на 0,1%.
У липні 2024 року мінімальна заробітна плата зросла до 4300 злотих, тобто на 1,4%. порівняно з січневим підвищенням, коли вона становила 4242 злотих. Це також вплинуло на зміни середньомісячної брутто-заробітної плати в секторі підприємств.
Туристична страховка за кордон за 5 хвилин і поліс у вас на email:

Страхування для виїзду за кордон

Середньомісячна нарахована заробітна плата за липень на підприємствах номінально зросла порівняно з червнем 2024 року на 1,6%. Таке зростання, зокрема, зумовлено виплатою мотиваційних, квартальних та піврічних премій та винагород, у тому числі мотиваційних, квартальних та піврічних, а також розміром допомоги при виході на пенсію та надбавки до посадових окладів.
Як пише видання, зростання заробітної плати поступово сповільнюється, щоправда, в основному це пов’язано зі зменшенням премій у гірничодобувній та енергетичній сферах (у 2023 році премії були більші, бо минулого року проводилися вибори).

Ринок праці Польщі

Дані про зайнятість свідчать про «погіршення стану ринку праці». Польська промисловість має сильних конкурентів, зокрема Німеччину та країни Азії, що швидко розвиваються. Проте експерти стверджують, що масштаби погіршення поки що невеликі (Польща, наприклад, має другий найнижчий рівень безробіття в ЄС після Чехії) через демографічну ситуацію та відтік мігрантів з України.
У такій ситуації компанії неохоче скорочують робочі місця, побоюючись, що у них можуть виникнути проблеми з пошуком працівників, коли економічна ситуація покращиться.
Раніше ми писали, у липні середня зарплата на ринку праці в Україні складає 21 000 грн. Якщо ж аналізувати виключно цивільні вакансії — 20 500 грн, свідчать дані Work.ua.
Найбільше зростання у таких категоріях:
  • «Управління персоналом, HR» — 25 000, +9% до червня;
  • «Краса, фітнес, спорт» — 22 500, + 7%;
  • «Топменеджмент, керівництво вищої ланки» — 42 500, + 6%;
  • «Бухгалтерія, аудит» — 19 990, + 5%;
  • «ЗМІ, видавництво, поліграфія» — 21 000, + 5%.
Нагадаємо, 12 березня 2022 року Сейм Республіки Польща ухвалив Закон про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни, який скорочено називають «спецзаконом про допомогу» або «спецзаконом».
При цьому громадяни України, які рятуються у Польщі від війни, зможуть претендувати на отримання спеціальної посвідки на проживання на три роки з 2025 року.
Отримати дозвіл на проживання на 3 роки в Польщі можна буде особам, які відповідають таким умовам:
  • на 4 березня 2024 р. мали статус UKR;
  • на день подачі заяви на карту побиту мають статус UKR;
  • мали безперервний статус UKR протягом щонайменше 365 днів.

Довідка Finance.ua:

  • Наразі українці, які приїхали до Польщі у зв’язку з воєнними діями в Україні, отримують спеціальний статус UKR, який дозволяє їм легально перебувати на території держави та користуватися пільгами.
  • Зміни до Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни, які набули чинності 1 липня цього року, запроваджують новий шлях для подальшої легалізації перебування громадян України під тимчасовим захистом.

Оренда житла в Польщі: де дешевше та що обов’язково варто враховувати

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас