Як змінилася іпотека під час війни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінилася іпотека під час війни

Нерухомість
741
Як змінилася іпотека під час війни
Як змінилася іпотека під час війни
В Україні співвідношення іпотечних кредитів та ВВП нижче 1% - найнижчий показник в Європі.
Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.
«Іпотека є традиційною основою банківського роздрібного портфеля», — сказано в повідомленні.

Перепони для ринку іпотеки

Перепоною для нарощення іпотеки є невизначеність перспектив ринку нерухомості та високі ризики іпотечного кредитування, що відображаються у високих ставках.
«У період воєнного стану альтернативою стало пільгове кредитування в державній програмі „єОселя“, яке помітно змінило профіль іпотечного клієнта банку», — зазначають у Нацбанку.

Зміни виглядають так:

  • зараз кредити надаються під пільгову ставку 3% або 7%, порівняно із середніми ставками за іпотечними кредитами на рівні близько 14% до повномасштабної війни;
  • дешевша іпотека та вищі ціни на житло стимулюють брати кредити на дедалі більші суми із меншими власними внесками;
  • до повномасштабного вторгнення майже дві третини іпотек мали показник співвідношення суми кредиту та вартості застави (LTV) менше 70%, а зараз середній LTV наближається до максимально можливого за умовами програми рівня — 80%;
  • середній строк позик наприкінці 2021 року становив близько 15 років, тепер іпотеку беруть на довший термін;
  • раніше найчастіше іпотеку брали позичальники 35 — 45 років із стабільними доходами, зараз з’явилося більше позичальників, які молодші 30 років.
«Кредитні стандарти стали м’якішими, водночас такий ризик компенсується помірним середнім борговим навантаженням на клієнтів», — підсумували в Нацбанку.
Нагадаємо, державну програму пільгової іпотеки «єОселя» планують переформатувати з метою фокусу на первинному ринку житла. В уряді впевнені, що фокус «єОселі» на первинному ринку дасть змогу стимулювати будівництво нового житла та забезпечить максимальний економічний ефект від програми.
Інфографіка: НБУ
Інфографіка: НБУ

Довідка Finance.ua:

  • за даними Опендатабот, 11 165 кредитів на загальну суму 17,67 млрд грн було видано за майже два роки роботи програми єОселя. 4 840 кредитів або 43% від їх загальної кількості було видані за перше півріччя 2024 року. Середня сума кредиту також збільшилась. Якщо минулого року ця сума складала 1,5 мільйона гривень, то цьогоріч вона зросла до 1,7 мільйона гривень;
  • 45% опитаних українців вважають єОселю недоступною, а найбільш ефективними способами розв’язати житлове питання в країні вважають соціальну оренду з правом викупу та компенсацію частини вартості державою.

Що не так з іпотекою в Україні 🔍

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас