В НБУ назвали кількість карток ПриватБанку і Універсалбанку, що закрили через «дропи» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ назвали кількість карток ПриватБанку і Універсалбанку, що закрили через «дропи»

Фінтех і Картки
801
В НБУ назвали кількість карток ПриватБанку і Універсалбанку, що закрили через «дропи»
В НБУ назвали кількість карток ПриватБанку і Універсалбанку, що закрили через «дропи»
Два найбільших українських емітенти платіжних карток ПриватБанк і Універсал Банк (mono) (обидва — Київ) за перше півріччя 2024 року закрили 80 тис. карток, які використовуються для шахрайської схеми «дропами» (від англ. to drop — кидати).
Про це повідомив заступник глави центробанку Дмитро Олійник.
«80 тис. карток вони (банки. — Ред.) закрили за півроку (2024 р. — Ред.). Це тільки два банки, два найбільших емітенти», — сказав він на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з проблеми «дропів» у вівторок.
Представники НБУ зазначили, що в абсолютному значенні Приват і Універсал справді лідирують за кількістю дропів, однак у відносному, з огляду на обсяги емісії ними карток, ця частка не така вже й значна.
Нацбанк оцінює річний обсяг операцій дропів приблизно в 200 млрд грн на рік.
За даними НБУ, на 1 червня цього року у Привату було 28,5 млн активних карток, у mono — 8,6 млн, тоді як загальна їхня кількість на ринку — близько 53 млн.
Як повідомлялося, НБУ орієнтовно в четвер оприлюднить рішення про обмеження вихідних карткових переказів фізичних осіб P2P (person-to-person) до 100 тис. грн на місяць. Згідно з оцінками регулятора, це здорожить реалізацію схем для зловмисників у 5 разів.
«Дропи» (від англ to drop — кидати) або «грошові мули». — це особи, які дозволяють третій особі (шахраєві) за фінансову винагороду використовувати свій банківський рахунок для своїх операцій.
Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо карток з кешбеком в Україні. Щоб допомогти вам з вибором картки онлайн, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам «пластик».

Подивитися варіанти 💳

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас