Ukraine Facility: коли Україна очікує отримати перший транш з пакету допомоги ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ukraine Facility: коли Україна очікує отримати перший транш з пакету допомоги ЄС

Казна та Політика
539
Ukraine Facility: коли Україна очікує отримати перший транш з пакету допомоги ЄС
Ukraine Facility: коли Україна очікує отримати перший транш з пакету допомоги ЄС
Лідери ЄС 1 лютого домовились про виділення макрофінансової допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро. Україна розраховує отримати перший платіж обсягом 4,5 млрд євро вже у березні.
Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.
«Європейська рада підтримала перегляд бюджету Європейського Союзу, в якому буде передбачено 50 млрд євро на макрофінансову підтримку України, що має здійснюватися в рамках програми Ukraine Facility впродовж 2024−2027 років. Голосування щодо Ukraine Facility в Європейській раді — це потужний сигнал про незмінну підтримку України з боку партнерів», — сказано в повідомленні.
Як зазначила міністр економіки України Юлія Свириденко, наступним етапом стане визначення фінальних умов програми в рамках тріалогу між Європейською радою, Єврокомісією та Європейським парламентом. Фінальний регламент має ухвалити Європарламент під час пленарної сесії, запланованої на 26−29 лютого 2024 року.
«Ми розраховуємо отримати перший платіж обсягом 4,5 млрд євро вже у березні. Наразі уряд працює над відповідною угодою про перехідне фінансування спільно з європейськими партнерами», — зазначила Свириденко.
Вона додала, що рішення Європейської ради також відображає позитивну оцінку підготовки Плану для Ukraine Facility, яка відбувається за координації Міністерства економіки.

Що передбачає План для Ukraine Facility:

  • здійснення структурних реформ в державному секторі;
  • проведення низки економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва;
  • кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання.
Підтримка в рамках програми Ukraine Facility Європейського Союзу надаватиметься щоквартально за виконання визначених у Плані критеріїв щодо проведення передбачених реформ.

Довідка Finance.ua:

  • програма Ukraine Facility Європейського Союзу передбачає надання Україні 50 млрд євро впродовж 2024−2027 років. З цієї суми 39 млрд євро будуть спрямовані до державного бюджету для посилення макрофінансової стабільності;
  • у рамках програми також передбачений спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах, обсяг якого становитиме 8 млрд євро. Очікується, що реалізація проєктів в межах цього інструменту дозволить залучити додаткові 30 млрд євро інвестицій;
  • на додаток, бюджет програми Ukraine Facility передбачає окремий напрямок технічної підтримки, зокрема кошти на покриття відсотків за кредитами в рамках Ukraine Facility, що складатиме 3 млрд євро.

Борітеся — поборемо! Слава Україні!

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас