Ставки за гривневими депозитами зросли на 20%: банкір пояснив причини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки за гривневими депозитами зросли на 20%: банкір пояснив причини

Кредит&Депозит
2887
Ставки за гривневими депозитами зросли на 20%: банкір пояснив причини
Ставки за гривневими депозитами зросли на 20%: банкір пояснив причини
Відсотки за 9-місячними та річними гривневими депозитами збільшилися в середньому на 1−1,5%, починаючи з травня цього року. Банкір Дмитро Замотаєв вважає, що це сталося внаслідок вдалої політики НБУ зі зв’язування «гарячих» коштів, які знаходяться на нинішніх рахунках клієнтів.
Також роль зіграло стимулювання банків залучати більше грошей на депозити від 3 місяців і більше.
Дмитро Замотаєв, директор департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку: «Для українців зараз вкрай важливим є відчуття „тилової“ стабільності та прогнозованості, що виявляється насамперед у зростанні довіри до гривні і поступової переорієнтації громадян на гривню, як найбільш надійну та стабільну валюту для збереження й примноження наявних коштів».
Запроваджені НБУ депозитні сертифікати під 25% терміном на 3 місяці дають змогу комерційним банкам отримати одразу дві переваги:
  • стабілізувати грошові потоки, створивши надійне підґрунтя, що убезпечить їх від низки негативних явищ;
  • розвинути депозитні програми терміном від 3 місяців, мінімізувавши частку «коротких» депозитів, бо зараз частка коштів складає 65%.
Фахівець розповів, що за першу половину 2023 року розмір гривневих депозитів склав в середньому 160 тисяч гривень: зокрема середній розмір вкладів терміном 6−9 місяців — 131 тисяча гривень, а за 9−12 місяців — 150 тисяч гривень.
За цей самий період у Глобус Банку частка гривневих депозитів від 3 до 6 місяців склала близько 8%, від 6 до 9 місяців — 11%, від 9 до 12 місяців — понад 26%.
Він спрогнозував, що в травні НБУ перегляне підходи до розміщення банками вільних коштів на депозитні сертифікати. Тож установи максимально зацікавлені в залученні депозитів населення на термін від 3 місяців.
Водночас розміщення коштів на гривневих депозитах для громадян дедалі стає більш вигідним, ніж на валютних депозитах. Саме тому, з високою ймовірністю можна стверджувати, що у II кварталі 2023 року найбільш популярними стануть депозити в національній валюті терміном 6−12 місяців, за якими банки запропонують найвищі відсоткові ставки, — пояснив Замотаєв.
Він додав, що нові збільшені депозитні ставки вже із середини літа почнуть зменшуватися, тому клієнтам варто оформлювати найбільш тривалі 9-місячні або річні вклади незабаром.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас