США, ЄС та кілька інших країн підписали перший міжнародний договір стосовно ШІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США, ЄС та кілька інших країн підписали перший міжнародний договір стосовно ШІ

Світ
142
США, ЄС та кілька інших країн підписали перший міжнародний договір стосовно ШІ
США, ЄС та кілька інших країн підписали перший міжнародний договір стосовно ШІ
Андорра, Грузія, Ісландія, Норвегія, Молдова, Сан-Марино, Великобританія, а також Ізраїль, США та ЄС підписали Рамкову конвенцію про штучний інтелект.
Про це йдеться в пресрелізі на сайті Ради Європи.
Рамкова конвенція Ради Європи про штучний інтелект була відкрита для підписання під час конференції міністрів юстиції Ради Європи у Вільнюсі.
Зазначається, що це — перший міжнародний юридично зобов’язувальний документ, спрямований на забезпечення того, щоб використання систем ШІ повною мірою відповідало правам людини, демократії та верховенству закону.
Згідно з пресрелізом, договір забезпечує правову основу, що охоплює весь життєвий цикл систем ШІ. Він сприяє прогресу та інноваціям в галузі ШІ, одночасно керуючи ризиками, які вони можуть становити для прав людини, демократії та верховенства закону. Щоб витримати випробування часом, він технологічно нейтральний.
«Ми маємо забезпечити, щоб розвиток штучного інтелекту відповідав нашим стандартам, а не підривав їх. Рамкова конвенція має забезпечити саме це», — заявила генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.
Вона додала, що це також сильний і збалансований текст, що є результатом відкритого та інклюзивного підходу, на основі якого він був складений та який забезпечив використання у ньому багатосторонніх та експертних точок зору.
«Рамкова конвенція є відкритим договором із потенційно глобальним охопленням. Я сподіваюся, що це будуть перші з багатьох підписань, і що за ними швидко підуть ратифікації, щоб договір міг набути чинності якнайшвидше», — наголосила Пейчинович-Бурич.
Рамкова конвенція була ухвалена комітетом міністрів Ради Європи 17 травня 2024 року.
Договір набуде чинності в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного періоду після дати, коли його ратифікували п’ять країн, у тому числі не менше трьох держав-членів Ради Європи. Країни з усього світу матимуть право приєднатися до нього і взяти на себе зобов’язання дотримуватись його положень.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас