По кроні за квадрат: чому в Швеції за безцінь розпродавали земельні ділянки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

По кроні за квадрат: чому в Швеції за безцінь розпродавали земельні ділянки

522
Marcus Lindstrom/iStockphoto/Getty Images
Marcus Lindstrom/iStockphoto/Getty Images
Місцева влада містечка Йотене у Швеції нещодавно розпродавала ділянки під будівництво житла за копійки. Вартість землі була від однієї данської крони, тобто від 6 гривень за квадрат.
Йотене розташоване далеко від столиці — аж за 320 кілометрів. Воно не є популярним для життя серед молоді, тому місцева влада вирішила покращити ситуацію, пише CNN.

Дешева ціна, щоб «заманити» молодь

Розпродаж перших 30 ділянок почали ще в травні 2024 року. Їх могли придбати і як громадяни Швеції, так і іноземці. Єдина вимога — почати будівництво житла протягом двох років після купівлі. Площа ділянок була різна — від 700 до 1200 метрів квадратних.
Саме міський голова Йохан Монссон розповів, що мета розпродажу — привабити до Йотене молодь, збільшити народжуваність та уповільнити старіння населення.
Окрім того, таке рішення може допомогти з вирішенням економічної кризи. Адже за останні роки у Швеції піднепав ринок житла через високі процентні ставки.

Результат — тисячі запитів про купівлю житла

Спочатку влада планувала співпрацювати з 30 зацікавленими покупцями. Та згодом почала отримувати тисячі запитів про купівлю ділянок. Наразі тендерний процес призупинили до початку серпня, щоб зрозуміти, як діяти далі.
Зараз влада планує організовувати торги за землю, а не продавати ділянки по кроні за квадрат.
За словами мера, зазвичай земельні ділянки в Йотене коштують близько 500 тисяч данських крон (3 мільйони гривень), а будівництво будинку — від 3 до 4 мільйонів крон (18 — 24 мільйони гривень). Водночас право власності на житло не скасовує візові правила.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас