Поглинання техгігантів досягли 10-річного максимуму: кого купували Google, Amazon та Microsoft — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поглинання техгігантів досягли 10-річного максимуму: кого купували Google, Amazon та Microsoft

Фондовий ринок
745
У 2021 році Microsoft, Amazon і Alphabet закрили рекордну за останні 10 років кількість угод з поглинання більш дрібних компаній. Загальна сума покупок трьох техгігантів перетнула позначку в 60 мільярдів доларів.
Жвавий “шопінг” може свідчити про спроби американських технологічних компаній обійти жорсткі заходи регулюючих органів, які все частіше блокують подібні поглинання. Зокрема, це стосується Федеральної торгової палати США.
Масові поглинання техгігантами більш дрібних компаній. За підрахунками Dealogic, материнська компанія Google Alphabet в 2021 році здійснила 22 поглинання, Amazon – 39, а Microsoft – придбала 56 дрібніших гравців ринку. Такі показники є найбільшими за останні 10 років.
Загальний обсяг витрат на публічні угоди компаній Alphabet і Microsoft також досяг десятирічного максимуму – 22 мільярди і 25,7 мільярда доларів відповідно. Поглинання Amazon на 15,7 мільярда недотягнуло до рекорду, поступившись показником 2017 року, коли онлайн-ритейлер придбав компанію Whole Foods за 13,7 мільярда доларів.
Нагадаємо, що 18 січня 2022 року Microsoft придбала скандального розробника ігор Activision Blizzard за 68,7 мільярда доларів. Аналітики відзначають, що таким чином компанія кинула виклик регуляторним органам. Купівля відбулася відразу після кількох інших великих поглинань в 2021 році, зокрема, Microsoft перед цим придбала Nuance Communications за 19,7 мільярда, а Amazon – студію MGM за 8,45 мільярда доларів.
Реакція регуляторів. Нова глава Федеральної Торгової палати США Ліана Хан тим часом просуває у відомстві введення більш агресивної антимонопольної політики щодо техгігантів. Вона вже подала оновлену скаргу проти Meta, в якій стверджується, що компанія, поглинувши Instagram і Whatsapp, захопила ринок соцмереж.
До слова, антимонопольний регулятор попереджає, що продовжить розслідування угод не тільки на етапі переговорів, але і після їх фактичного закриття. Така заява може спричинити за собою судовий прецедент щодо скасування поглинання техгігантами інших компаній.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас