Єврокомісія назвала одну з причин високих цін на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія назвала одну з причин високих цін на газ

Енергетика
1062
Єврокомісарка Кадрі Сімсон назвала геополітичну напруженість однією із причин високих цін на газ.
Про це вона заявила на прес-конференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів енергетики країн ЄС.
«У короткостроковій перспективі ми стикаємося із надзвичайно високими цінами на енергоносії, це тенденція, що посилюється геополітичною напруженістю», – сказала вона.
Як зазначила єврокомісарка, останнім часом котирування палива досягали історичних максимумів, що побічно впливало на тарифи в Євросоюзі, в результаті чого споживачі і промисловість зіткнулися з труднощами при оплаті рахунків.
Вона додала, що ЄС прийняв для громадян заходи підтримки в розмірі €21 млрд.
До закриття торгів у п’ятницю ціни ф’ючерсів на газ в Європі переступили поріг в $900 за тис. кубометрів. Вартість найближчих ф’ючерсів за індексом голландського TTF на відкритті торгів трохи перевищила $880. В кінці грудня котирування досягали історичного максимуму в $2190,4 за тис. кубометрів, після чого перейшли до корекційного зниження. У першій половині січня розрахункова ціна ф’ючерсів демонструвала нестабільну динаміку.
Експерти пов’язували зростання вартості газу з декількома факторами: низьким рівнем заповненості європейських підземних сховищ (після тривалої холодної зими і спекотного літа), обмеженням пропозиції з боку основних постачальників і високим попитом на зріджений природний газ в Азії.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас