Топ-10 компаній страхування життя: кількість скорочується, прибутки зростають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-10 компаній страхування життя: кількість скорочується, прибутки зростають

Особисті фінанси
1913
Нещодавно міністр фінансів України С. Марченко заявив, що «сорокалітнім за нинішніх умов не варто розраховувати на пенсію». Однією з альтернатив для забезпечення безтурботної старості залишаються компанії зі страхування життя. За висновками аналітиків YouControl, обсяг премій life-страховиків щороку стабільно зростає на 17%. Так, за 9 місяців 2021 страхові платежі сягнули 4,2 млрд грн, а чистий прибуток склав понад 280 млн грн.
R&D центр YouControl дослідив, яка динаміка ринку страхування життя в Україні та які страхові компанії увійшли до ТОП-10.
Тенденції ринку страхування життя. У 2021 році на українському ринку страхування життя продовжувалась консолідація та укрупнення основних гравців. Ця тенденція безпосередньо відобразилася на кількості працюючих компаній на ринку. Кількість лайфових страховиків з діючими ліцензіями за повний минулий рік знизилась із 20 до 13.
Що кажуть цифри;
  • попри скорочення кількості компаній на ринку, сумарний обсяг зароблених премій life-страховиків зростає на +17% рік-до-року. Валові надходження страхових платежів за 9 місяців 2021 року сягнули 4,2 млрд грн. Тоді як за аналогічний період 2020 року, за даними НБУ, було зібрано менше ніж 3,6 млрд грн;
  • упродовж п’яти останніх кварталів зростали і суми виплат зі страхування життя. При цьому рівень виплат (відношення виплат до зібраних премій) зі страхування життя протягом двох останніх років перебуває на стабільному рівні 13%. Це суттєво менше ніж показники сектору страхування ризиків, що в середньому складають 38%;
  • низький рівень виплат сприяє прибутковості компаній: загальний чистий прибуток лайфових страховиків за 9 місяців 2021 становив 280,7 млн грн. У той же час компанії з негативним фінансовим результатом згенерували лише 5,3 млн грн збитків.
Хто в лідерах? За обсягом зароблених чистих страхових премій серед компаній страхування життя в Україні визначилась п’ятірка лідерів:
  • «Метлайф» ‒ American Life Insurance Company, США;
  • СК «ТАС» ‒ вітчизняна компанія, що входить в однойменну бізнес-групу Сергія Тігіпка;
  • «ПЗУ Україна Страхування Життя» ‒ PZU SA, Польща;
  • «Уніка Життя» ‒ UNIQUA Insurance Group, Австрія;
  • «АСКА-Життя» ‒ найстаріша українська приватна компанія у сфері life-страхування, кінцевим бенефіціаром якої є Ринат Ахметов.
Топ-10 компаній страхування життя: кількість скорочується, прибутки зростають
Слідом за ними закріпилися австрійська «Граве-Україна Страхування Життя» (Grazer Wechselseitige Versicherung Aktiengesellschaft), канадська «Аркс Лайф» (Fairfax Financial Holdings), вітчизняні «Арсенал Лайф» та «Форте Лайф». Замикає десятку «Грінвуд Лайф Іншуранс» (СК «ГЛІ») — компанія, що пов’язана з американським фінансово-інвестиційним холдингом Green Globe Enterprises INC.
Суттєва частка ринку лайфового страхування наразі контролюється західними фінансовими групами. Це й не дивно, адже у них є належний рівень підтримки з боку бенефіціарів і кращий доступ до джерел залучення інвестиційного та позикового капіталу. Саме він і потрібен для розширення клієнтської бази та забезпечення безперебійності виплат.
Значна кількість компаній з вітчизняним капіталом була змушена покинути ринок з огляду на високу конкуренцію і слабкість бізнес-моделей. Одні вийшли цивілізовано з виплатою клієнтам наявних боргів. Інші ‒ зі скандалами та тягарем невиконаних зобов’язань.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас