Як ІТ-компаніям стати резидентом «Дія Сіті»: алгоритм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як ІТ-компаніям стати резидентом «Дія Сіті»: алгоритм

Особисті фінанси
661
Finance.ua дізнався у Державної податкової служби про алгоритм подання заяви про перехід на оподаткування як резидента «Дія Сіті».
Відповідно до Податкового кодексу України, для переходу на оподаткування як резидента «Дія Сіті» – платника податку на особливих умовах (або відмови від такого оподаткування) юридична особа має подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою відповідну заяву.
До речі, якщо ви все ще не підписані на телеграм-канал Finance.ua, рекомендуємо це зробити прямо зараз. Всього декілька кліків – і найважливіші новини для ваших гаманців завжди будуть у вашому улюбленому мессенджері.
Форма заяви, порядок її подання та розгляду контролюючим органом встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
Заява про перехід на оподаткування як резидента «Дія Сіті» – платника податку на особливих умовах подається засобами електронного зв’язку в електронній формі (у тому числі до уповноваженого органу під час звернення про набуття статусу резидента «Дія Сіті» у порядку, встановленому Законом України.
Згідно з ПКУ, юридичні особи, які подали заяву про перехід на оподаткування як резидента «Дія Сіті», вважаються резидентами «Дія Сіті» – платниками податку на особливих умовах з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому юридичну особу внесено до реєстру «Дія Сіті».
Резидент «Дія Сіті», який є платником податку на прибуток підприємств на загальних підставах, може прийняти рішення про перехід на оподаткування як резидента «Дія Сіті» – платника податку на особливих умовах – йому треба подати відповідну заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий резидент «Дія Сіті» вважається платником податку на особливих умовах з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому до контролюючого органу подана відповідна заява. Резидент «Дія Сіті», який є платником податку на прибуток підприємств на загальних підставах, може здійснити такий перехід один раз протягом календарного року.

«Дія City». Що в новому законі, та чому його не люблять декотрі айтівці?

Юрособа, яка внесена до реєстру «Дія Сіті», але не подала заяву про перехід на оподаткування як резидента «Дія Сіті» – платника податку на особливих умовах, вважається резидентом «Дія Сіті» – платником податку на загальних підставах.
Крім того, ПКУ визначено, що для відмови від оподаткування як резидента «Дія Сіті» – платника податку на особливих умовах резидент «Дія Сіті» не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного року подає до контролюючого органу за своєю податковою адресою засобами електронного зв’язку заяву в електронній формі з дотриманням вимог Закону № 851 та Закону № 2155.

Довідка Finance.ua:

  • у грудні 2021 року Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», що регулює податкові умови спеціального правового режиму «Дія City»;
  • спеціальний правовий режим для ІТ-компаній Дія.City має запрацювати наприкінці січня 2022 року;
  • у Мінцифри зазначають, що завдяки Дія.City в Україні до 2025 року зросте кількість ІТ-фахівців до 450 тис., а ІТ-галузь приноситиме 16−17 млрд грн доходів у бюджет.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас