80% ІТ-спеціалістів проти: чверть з них мають намір звільнитися у разі вступу в Дія City — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

80% ІТ-спеціалістів проти: чверть з них мають намір звільнитися у разі вступу в Дія City

10802
Як і навесні, більшість ІТ-спеціалістів проти спецрежиму. Проте частка тих, хто “за”, збільшилася — з 9% до 12%. Представляємо результати опитування щодо Дія City, у якому взяли участь майже чотири тисячі спеціалістів.
Finance.ua дізнався подробиці в аналітиці dou.ua.
Знизилася частка тих, хто не підтримує через недовіру до Мінцифри — з 77% до 66%. Цього разу ми додали варіант «ІТ-індустрію намагаються надто зарегулювати», і він став одним з найпопулярніших серед причин непідтримки.
80% ІТ-спеціалістів проти: чверть з них мають намір звільнитися у разі вступу в Дія City
Серед інших варіантів респонденти згадували про погану реалізацію проєкту, необхідність податкової реформи, кінець для дрібних компаній, статтю про неконкуренцію.
80% ІТ-спеціалістів проти: чверть з них мають намір звільнитися у разі вступу в Дія City
Що подобається у Дія City. У цьому питанні спеціалісти також категоричні — 65% заявили, що їм нічого не подобається у Дія City. Можливо, це привабить відомі ІТ-компанії в Україну – відповіло 15%, з’являється альтернатива ФОПам – 8%, захист від маски-шоу – 7%, соціальні гарантії для спеціалістів – 6%. Очікують, що зарплати збільшаться, всього 1 %.
Ті, хто за спецрежим, все більше впевнені, що ФОПам потрібна альтернатива і що завдяки Дія City в Україну зайдуть R&D-центри великих міжнародних компаній. Натомість поменшало тих, хто вірить, що знизиться податкове навантаження — з 24% до 17%. І більш ніж удвічі зменшилася частка тих, хто думає, що зарплати зростуть — з 14% до 6%.
Упевненості щодо успішної реалізації теж стало менше. Навесні майже чверть спеціалістів поставили 10 балів і вірили, що все пройде гладко. Цього разу 10 балів поставив лише 1% респондентів. Здебільшого оцінювали від 6 до 8 балів.

Довідка Finance.ua:

  • 15 липня Верховна Рада в другому читанні ухвалила Закон щодо «Дія City». У Мінцифри переконані: IT-компанії отримають спеціальну модель оподаткування, гнучкі умови працевлаштування й окремий порядок взаємодії з державними органами.
  • Спеціальний правовий режим для ІТ-компаній Дія.City запрацює наприкінці січня 2022 року. Про це заявив віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. “City уже пройшов фундаментальні кроки — це прийняття законопроєктів, і в січні він запрацює. Наприкінці січня — на початку лютого компанії зможуть подавати заявки і сплачувати податки за новою податковою системою. При цьому всі системи, які працювали до цього, залишаються. Це буде як альтернатива, нова опція», — сказав Федоров.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас