Індекс куті: як змінювалася вартість головної різдвяної страви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс куті: як змінювалася вартість головної різдвяної страви

Особисті фінанси
222
6 січня православні українці зберуться на традиційну передріздвяну вечерю. На Святвечір заведено готувати 12 страв, головною з яких є кутя – саме з неї і починають трапезу. Журналісти порталу «Слово і діло» з’ясували, як за останні роки змінювалася вартість цієї страви.
Традиційно кутю готують із пшениці, хоча є рецепти з рисом, булгуром, перловкою – все залежить від особистих уподобань та регіональних особливостей.
Під час розрахунку вартості наші аналітики брали такий рецепт: 200 г пшениці, 100 г маку, 100 г родзинок, 100 г волоських горіхів, 50 г цукру і 30 г меду. Цієї порції вистачить на 3-5 осіб.
Індекс куті: як змінювалася вартість головної різдвяної страви
У 2017 році така порція різдвяної куті коштувала 47,75 грн, у 2018 році – 41,38 грн.
У 2019 році кутя подорожчала до 57,2 грн – зросла ціна на всі інгредієнти, крім цукру. У 2020 році зварити кутю коштувало 57,4 грн – подорожчали горіхи.
Торік вартість куті знизилася до 55,59 грн. У 2022 році різдвяна кутя коштуватиме 57,51 грн: подорожчала пшениця, мак, цукор та мед.
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас