Марченко очікує від «ресурсного» законопроєкту №5600 до 30 млрд грн на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Марченко очікує від «ресурсного» законопроєкту №5600 до 30 млрд грн на рік

Казна та Політика
686
За останніми оцінками Міністерства фінансів, надходження від ухваленого Верховною Радою законопроєкту № 5600, який називають «ресурсним», до державного та місцевих бюджетів в цілому в 2022 році складуть до 30 млрд грн.
Про це міністр фінансів Сергій Марченко сказав у інтерв’ю НВ-Бізнес.
Він пояснив, що «мова вже йде про інші цифри» в порівнянні з більш ранніми оцінками, зважаючи на зміну тексту під час розгляду в Раді.
«Ми вважаємо несправедливим, що в результаті парламентських дискусій прибрали оподаткування нерухомості. Тому що на сьогоднішній момент сектор девелопменту нерухомості взагалі не платить податок на додану вартість. Нам погрожували, що це призведе до зростання цін, виник інформаційний шум. Як результат, цих позицій в кінцевому варіанті немає», — зазначив він.
Водночас, за його словами, в законопроєкті зафіксована позиція Мінфіну щодо податкової реформи — «ті проблемні місця, де потрібно шляхом точкових законодавчих змін створити умови і правила гри, за яких немає спотворень ринкового середовища».
Міністр підкреслив, що не вважає сьогодні можливим проведення радикальної податкової реформи.
«Ми собі цього просто не можемо дозволити, тому що будь-які дискутовані зараз реформи — від зменшення ставок ПДВ, об’єднання ПДФО з ЄСВ до введення податку на виведений капітал і так далі – вони всі спричиняють істотні фіскальні ризики», — пояснив він.
За його словами, слід максимально змінювати адміністративне регулювання і законодавче поле там, де є проблеми в адмініструванні і тіньовий сектор, але не в частині збільшення фіскального навантаження, а створенням «справедливих правил гри для всіх платників податків».
У відповідь на прохання прокоментувати, що саме прийняли в результаті обговорень законопроєкту № 5600, міністр заявив, що для бізнесу потрібно чекати одного: «податки повинні платити всі».
«Не потрібно ухилятися від сплати податків, якщо є прибуток. Якщо ви є платником ПДВ, не потрібно шукати способів мінімізації сплати ПДВ в частині „скруток“ і всього іншого… Також ми не підтримуємо створення окремих сприятливих умов для певних секторів бізнесу. Я вважаю, це неправильно, хоча зараз є багато ініціатив», — сказав Марченко.
Нагадаємо, законопроєкт № 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» був зареєстрований у Верховній Раді 2 червня, його ініціатором виступив Кабмін.
1 липня Рада прийняла законопроєкт у першому читанні, 30 листопада — у другому.
За матеріалами:
Гордон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас