Як визначити свою вартість на ринку праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як визначити свою вартість на ринку праці

1693
Як визначити свою вартість на ринку праці
Як визначити свою вартість на ринку праці
Кожен хоче отримувати за власну працю якомога більше. У кожного фахівця є своя вартість, адже він має власний перелік навичок, досвід тощо.
Finance.ua як портал, що стежить за ринком праці, дізнався, як правильно визначити свою ціну, аби не продешевити і не шукати роботу нескінченно довго через непомірні фінансові апетити.
Як пише портал grc.ua, сьогодні лише 1 з 5 роботодавців вказує розмір заробітної плати в описі вакансії. Отже, у 80% випадках кандидату потрібно самостійно озвучувати цифру.
«Конкретної цифри, яка б вам допомогла, не існує. Є безліч факторів, які впливають на вашу вартість як фахівця. Ви повинні враховувати не лише реалії ринку, а й власні особливості: не соромтеся конвертувати свої навички та досвід у гроші», — сказано в повідомленні.
Рекомендації, які допоможуть вам визначитися з вашою вартістю на ринку праці:
  • ознайомтеся з результатами досліджень. Багато профільних платформ проводять опитування серед фахівців, аби визначити середній рівень заробітної плати. Так, ви отримаєте лише усереднені цифри, але як орієнтир їх цілком можна використовувати. Щоб ознайомитися з результатами, достатньо просто скористатися пошуковими системами.
До отриманих цифр можна сміливо додавати 10−15%. Ви навряд чи натрапите на дослідження, яке було проведене ось-ось. Якщо пройшло хоча б декілька місяців, ви вже можете розраховувати на більшу суму.
Також цифру можна збільшувати, якщо у дослідженні немає поділу на регіони та досвід працівників. У такому випадку середній показник можуть «тягнути» донизу недавні випускники ЗВО та представники міст, де загальний рівень заробітної плати нижчий. Якщо ви не належите до цих категорій, можете просити більше;
  • ознайомтеся з чужими резюме. Наприклад, можна обрати трійку популярних порталів з пошуку роботи, знайти на кожному з них по 5 резюме кандидатів зі схожим досвідом, після чого визначити середнє арифметичне вказаної бажаної заробітної плати.
При відборі резюме використовуйте здоровий глузд: відсівайте очевидно завищені очікування (якщо у більшості вказано 700 доларів, а в одному — 3000 доларів) та занадто занижені (можливо, людина знайшла давно роботу та не оновлювала дані в резюме).
Додавайте до отриманої цифри по 2−3% за кожну дефіцитну навичку: наприклад, можливість працювати з рідкісними інструментами розробки, якщо ви програміст, або знання другої іноземної мови, якщо ви філолог;
  • запитайте в соцмережах. У найпопулярніших соціальних мережах можна знайти спільноти представників різних професій. Хорошим рішенням буде напряму запитати їх про рівень заробітної плати, а ще краще (якщо платформа надає таку можливість) — зробити анонімне опитування. Спілкуючись з даного приводу, також враховуйте регіон та досвід співрозмовника;
  • запитайте у HR. Це варіант для тих, хто вже працює в компанії та планує просити підвищення заробітної плати. Фахівці з HR зазвичай знають все, що відбувається у компанії, знають рівень заробітних плат, знають реакцію керівництва на прохання підвищити заробітну плату.
До того ж багато HR беруть фріланс-замовлення та відбирають кандидатів для інших компаній, тому вони можуть мати інформацію про ринок у цілому;
«Наостанок надамо ще одну пораду: враховуйте задоволеність ринку праці кадрами вашої спеціальності. Тобто потрібно дізнатися, чи вистачає фахівців на всіх роботодавців. Чим більший дефіцит кадрів вималювався, то більше ви можете просити. Так зараз роблять багато IT-фахівців. Це, до речі, призвело до перегріву ринку, тобто до формування необґрунтовано високого рівня прибутку», — додали експерти порталу grc.ua.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас