Redmi представив новий смартфон (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Redmi представив новий смартфон (відео)

Особисті фінанси
613
Навесні 2021 року в Україні очікується зростання цін на деякі групи продуктів харчування.
Про це заявив радник зі стратегічного розвитку Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», екс-глава Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа, повідомляє «Апостроф».
«Навесні очікується подорожчання зернової групи, овочів і фруктів», — говорить Лапа. За його словами, зростання цін складе приблизно 7−8%.
Експерт також прогнозує подорожчання м’яса на 5−10% через збільшення цін на корми.
Тобто, якщо сьогодні куряче філе в супермаркеті коштує близько 75 гривень/кілограм, то через кілька місяців воно буде продаватися вже за цінами від 79 до 83 гривень/кілограм. Відповідно, ціна свинини зросте з нинішніх 120 гривень до 126−132 гривень.
«Ковбаса, сосиски, сало і т.д. потенційно додадуть до 40% від поточної вартості», — сказав аналітик компанії «Центр біржових технологій» Максим Орищак. Таке подорожчання він пов’язує зі зростанням цін не тільки на зерно, а й енергоносії, зокрема бензин.
До кінця року сосиски, які зараз коштують 100 гривень за кілограм, коштуватимуть 140 гривень.
За словами експерта, також очікується деяке подорожчання яєць, хліба, молочної продукції.
За словами економічного експерта Олега Пендзина, перед Великоднем з цінами на яйця буде «невеликий ажіотаж», а до літа в порівнянні з нинішніми цінами додадуться 3−4 гривні на десятку.
На думку експерта, до середини року вартість яєць досягне 40 гривень/десяток. Що стосується овочів, то якщо сьогодні можна купити кілограм картоплі за 11−15 гривень, то влітку вона цілком може коштувати 15−20 гривень.
За словами Пендзина, можна очікувати зростання цін на гречку в межах індексу інфляції (за прогнозами, воно складе 6−7%). До кінця року можна очікувати цін на рівні 42−48 гривень/кілограм.
Експерти також прогнозують зростання цін на хліб на рівні від 8% до 10%. При цьому багато залежатиме від врожаю 2021 року. Так, батон за ціною 15 гривень сьогодні буде коштувати до літа 16−18 гривень, буханець вартістю 20 гривень подорожчає до 22 гривень.
Пендзин зазначає, що пекарі навряд чи будуть сильно піднімати ціни на хліб, особливо на соціальні сорти. Однак вони перекладуть свої витрати на продукти преміум-класу, зокрема, на випічку і торти, ціни на які зростуть вже в середині року на 50%.

Отримати гроші до зарплати 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас