В Україні запровадять е-аудит платників податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запровадять е-аудит платників податків

Казна та Політика
2114
Кабінет міністрів 28 жовтня схвалив зміни до Податкового кодексу України та Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо впровадження електронних перевірок (е-аудит).
Finance.ua як портал, що дбає про ваші фінанси, дізнався деталі.
До речі, про головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій!
Що змінюють:
  • платники податків будуть зобов’язані подавати у податкову службу експортовані з вихідної системи обліку достовірні дані про наявність та стан активів, власного капіталу та зобов’язань;
  • крім того, вони повинні будуть надати зміни у фінстані платника податків за звітний рік у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T) протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем звітного року.
Терміни. Такий обов’язок виникатиме у великих платників податків лише з 1 січня 2025 року, а у платників ПДВ – з 1 січня 2027 року.
Також встановлюється відповідальність платників за неподання, несвоєчасне подання, подання з помилками стандартного аудиторського файлу (SAF-T).
Також вносяться зміни до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» в частині доповнення чинної норми щодо забезпечення ведення підприємствами бухгалтерського обліку в електронному вигляді з дотриманням вимог ЗУ «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».
Впровадження е-аудиту сприятиме вирішенню таких завдань:
  • удосконаленню ризик-орієнтованих підходів на доперевірочному та перевірочному етапах;
  • підвищенню швидкості, точності та ефективності результатів перевірок;
  • створенню можливостей для платників податків щодо самоперевірки поданої податкової звітності;
  • зменшенню кількості податкових запитів до платників податків;
  • зменшенню податкових правопорушень та судових спорів;
  • зменшенню особистих контактів між платником податків та контролюючим органом, зниженню впливу «людського фактора».

Довідка Finance.ua:

  • інструмент електронного аудиту платників податків запроваджено в різних країнах світу і з кожним роком він доводить свою ефективність;
  • такий механізм базується на інформації, отриманій від платників податків у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T), розробленого Організацією економічного співробітництва та розвитку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас