Третина всіх Bitcoin перебуває в руках 10 000 інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Третина всіх Bitcoin перебуває в руках 10 000 інвесторів

Фінтех і Картки
559
Попри зростаючу популярність, багатство в Bitcoin залишається сконцентрованим у руках малої частки інвесторів. Згідно зі звітом Національного бюро економічних досліджень (NBER), третина світового обсягу цієї криптовалюти – в руках 10 000 інвесторів, пише The Bell.
Метод NBER цікавий тим, що дозволяє розрізнити посередників та кінцевих власників криптовалюти. Виявилося, що компанії контролювали на кінець минулого року близько 5,5 млн Bitcoin, а фізособи – близько 8,5 млн.
Більше того, тисяча найбільших індивідуальних інвесторів контролювали близько 3 млн Bitcoin. Дослідники відзначають, що концентрація криптовалюти, швидше за все, ще вища, оскільки частина компаній та фізосіб можуть володіти криптовалютою одного кінцевого бенефіціара.
Концентрація майнерів виявилася ще вищою. NBER виявило, що лише 10% майнерів контролюють 90% світових майнінгових потужностей Bitcoin, а 0,1% (близько 50 майнерів) контролюють половину потужностей.
«Наші результати показують, що, незважаючи на значне поширення Bitcoin в останні кілька років, в екосистемі криптовалюти, як і раніше, домінують великі та концентровані гравці, чи то великі майнери, чи власники біткоїнів, чи криптовалютних бірж. Така концентрація робить Bitcoin схильним до системного ризику, а також передбачає, що більшу частину вигоди від його подальшого поширення отримає невелика група гравців», – йдеться в звіті Національного бюро економічних досліджень.
Дослідники NBER вважають, що висока концентрація робить Bitcoin вразливим для «атаки 51%» – невелика група майнерів зможе змовитися та взяти під контроль більшу частину мережі. Бюро виявило, що концентрація біткойну та майнінгових потужностей в одних руках знижується після різкого зростання ціни на криптовалюту. Це означає, що вразливість для «атаки 51%» стає вищою, коли ціна Bitcoin падає.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас