Україна отримала 600 млн євро фіндопомоги від ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна отримала 600 млн євро фіндопомоги від ЄС

Казна та Політика
331
Єврокомісія 25 жовтня перерахувала Україні 600 млн євро макрофінансової допомоги внаслідок пандемії.
Про це повідомляє пресслужба Єврокомісії.
Україна отримає другий та останній транш за програмою, узгодженою у 2020 році. Перший транш отримано у грудні 2020 року обсягом 600 млн євро. Загалом обсяг наданих Україні макрофінансових позик з боку ЄС становить близько 4,4 млрд євро.
Допомога Україні є частиною програми ЄС для підтримки економічного відновлення країн після пандемії COVID-19 загальним обсягом 3 млрд євро.
Отримання траншу вже підтвердив президент Володимир Зеленський: він подякував голові ЄК Урсулі фон дер Ляєн та віцепрезиденту ЄК Валдісу Домбровскісу.
Домбровскіс заявив, що Україна доклала «суттєвих зусиль задля виконання умов отримання макрофінансової допомоги, а також досягла задовільного прогресу у співпраці з Міжнародним валютним фондом».
Паоло Джентілоні, єврокомісар з питань економіки, підкреслив, що транші є не лише доказом солідарності з українцями, але й відображення сталості України у досягненні ключових реформ, узгоджених з ЄК та МВФ.
Транш зумовлений позитивною оцінкою прогресу України Єврокомісією щодо восьми структурних маяків у питаннях публічних фінансів, верховенства права, покращення бізнес-клімату, секторальних реформ та управління держпідприємствами.
ЄК також зауважила позитивний результат місії МВФ, що завершилася угодою на рівні персоналу для України.
Куди напрявлять допомогу. Як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Кабінет Міністрів направить кошти на фінансування видатків державного бюджету та зменшення негативних наслідків пандемії COVID-19 для економіки.
«Транш в 600 млн євро від ЄС – це свідчення позитивної оцінки реформ в Україні. Наша ефективна співпраця з ЄС, МВФ, Світовим банком та іншими міжнародними партнерами дозволяє реалізувати амбітні проекти та продовжити масштабну модернізацію України для зростання економіки та підтримки громадян», — сказав Шмигаль.
У Міністерстві фінансів раніше повідомляли, що ці кошти спрямують на підтримання економічної стабілізації в Україні шляхом забезпечення потреб у зовнішньому фінансуванні.

Довідка Finance.ua:

  • 15 вересня Європейська Комісія схвалила виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги у 600 млн євро;
  • Україна та ЄС 23 липня 2020 року офіційно схвалили домовленість про макрофінансову допомогу – кредит на суму 1,2 млрд євро;
  • прем’єр-міністр Денис Шмигаль прогнозував, що Україна отримає другий транш макрофінансової допомоги від Європейського Союзу в розмірі 600 млн євро в листопаді.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас