Українцям готують нову модель накопичувальних внесків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям готують нову модель накопичувальних внесків

Казна та Політика
1476
Finance.ua, як портал, що дбає про ваші заощадження, дізнався, що Міністерство соціальної політики готує нову модель накопичувальних внесків.
«Мінсоцполітики пропонує не зобов’язувати людей сплачувати внески на загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення за власний рахунок, але заохочувати їх це робити через 100% бонус від держави в рамках 1% від заробітної плати на старті роботи системи», — сказано в повідомленні.
Пропонується наступна модель накопичувальних внесків:
  • обов’язкові внески на індивідуальні рахунки людей в розмірі 1% сплачує роботодавець (за рахунок зниження ЄСВ) на користь всіх осіб, щодо яких він є страхувальником у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • добровільні внески на власні індивідуальні рахунки в розмірі 1% сплачують всі застраховані особи з власної заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) на умовах автозапису з правом відмови;
  • на індивідуальні рахунки людей, які не відмовились від добровільної сплати накопичувальних внесків з власної зарплати, держава перераховує додаткові стимулюючі внески в розмірі 1%.
Що це означає. Всі застраховані особи автоматично стають учасниками другого рівня пенсійної системи і отримують від 1% до 3% від своєї заробітної плати на власні пенсійні рахунки, відповідного до свого вибору.
Як пояснили в Мінсоцполітики, податковий тиск на роботодавців не зростає за рахунок зниження ЄСВ на розмір накопичувального внеску.
«Людина має право в будь-який час відмовитися від сплати добровільного накопичувального внеску з власної зарплати. Додаткові стимулюючі внески від держави на індивідуальний рахунок такої людини в цьому випадку припиняються. Після відмови за нею залишається право поновити сплату добровільних внесків в будь-який час за власним бажанням з одночасним поновленням сплати стимулюючого внеску від держави», — зазначають в міністерстві.
Людина на кожен свій внесок за рахунок співфінансування від держави фактично одразу отримає 100-відсоткову дохідність додатково до дохідності від інвестування.

Довідка Finance.ua:

  • у рамках пенсійної реформи в Україні буде передбачено серйозний захист накопичень українців;
  • Міністерство соціальної політики має намір запровадити соціальні пакети з накопичувальними пенсіями для працівників медичних установ та Національної поліції;
  • якщо Верховна Рада проголосує за відповідний закон у 2021 році, то накопичувальна пенсійна система може запрацювати вже у 2023−2024 роках.
Як накопичити на пенсію? Як докупити страховий стаж до пенсії? Чи варто вкладати в НПФ? Відповіді на ці та інші питання про пенсії ви зможете знайти в в телеграм-каналі Finance_ukr.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас