ВР схвалила закон, що врегульовує статус НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР схвалила закон, що врегульовує статус НАБУ

Казна та Політика
206
Прийнято Закон України про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України (№ 5459−1).
Відповідне рішення підтримали 304 народні депутати.
Відповідно до ухваленого документу, НАБУ стане центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, а це унеможливить втручання КМУ в його діяльність.
Також документ визначає особливості застосування законодавства про держслужбу для незалежності НАБУ. Врегульовується конкурсний відбір директора: КМУ призначатиме (а також у визначених законом випадках звільнятиме) директора НАБУ за результатами конкурсу, який проводитиме спеціальна комісія (шість осіб, із яких три особи визначаються Кабінетом Міністрів та три особи — визначаються Кабміном на підставі пропозицій партнерів з розвитку, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції).
Закон також визначає, що зовнішню оцінку ефективності діяльності Національного бюро проводить комісія у складі трьох осіб, визначених Кабінетом Міністрів України на підставі пропозицій партнерів з розвитку, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції.
З метою усунення правової невизначеності щодо правового статусу особи, яка займає посаду директора НАБУ, яка виникла у зв’язку з Рішенням Конституційного суду України 9-р/2020, визначається, що особа, призначена на посаду директора Національного бюро, продовжує здійснювати всі повноваження директора бюро до моменту призначення очільника відомства за результатами відкритого конкурсного відбору на зайняття цієї посади у порядку, встановленому статтею 7 Закону «Про Національне антикорупційне бюро України».
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас