Голова Податкової пригрозив відповідальністю українцям, які не можуть пояснити походження статків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Податкової пригрозив відповідальністю українцям, які не можуть пояснити походження статків

Казна та Політика
52839
Українцям, які не візьмуть участь у одноразовому декларуванні, хоча мають статки, походження яких не можуть пояснити, загрожують проблеми з Податковою.
Про це в.о. голови відомства Євген Олейніков сказав в інтерв’ю LB.ua.
«Що буде, якщо не задекларувати статки? Тоді рано чи пізно ми зустрінемось і попросимо дати відповідь на питання: „Як ви при такому розмірі доходу маєте отакі витрати?“ І вже зараз періодично ми навіть інформуємо про такі кейси», — відзначив він.
Олейніков додав, що в Україні 27 мільйонів громадян працездатного віку. З них приблизно 11 млн за останні 10 років не отримували офіційних доходів.
«Але тут треба розуміти одну просту річ. Насправді з цих 10 млн непрямими методами ми зачепимо, ну, може, там 500 тис. максимум. Поясню — чому. Непрямі методи точно не розглядаються як метод загального контролю, який, умовно кажучи, буде застосовуватися до пересічного громадянина. Тобто ідея: давайте порахуємо скільки хлібів він купив і з’їв, — ну, це точно не про це», — сказав голова Податкової.
За його словами, ідея полягає в тому, що контролювати треба тільки дійсно реально великі витрати, які не мають відповідного джерела доходу.
«Тобто там, де розрив буде складати сотні тисяч гривень. А можливо, і мільйони гривень. Ніяк не менше. Тільки в цьому випадку доцільно застосовувати непрямі методи. Все решта — це буде витрачання купи ресурсів при дуже низькій ефективності», — пояснив Олейніков.

Довідка Finance.ua:

  • 1 вересня в Україні почалася податкова амністія (одноразове добровільне декларування фізичними особами належних їм активів з подальшою сплатою одноразового збору до державного бюджету);
  • спецдекларування триватиме один рік — з 1 вересня цього року до 1 вересня 2022-го;
  • міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що після податкової амністії влада використовуватиме «непрямі методи визначення доходів».
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас