Як зняти арешт з нерухомого майна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зняти арешт з нерухомого майна

Особисті фінанси
817
При здійсненні приватизації, продажу, дарування чи інших операцій, що пов’язані з майном, може трапитись так, що на це майно накладено арешт.
Finance.ua як портал, який турбується про ваші доходи, дізнався від Координаційного центру з надання правової допомоги, що арешт є обмеженням боржника у праві володіти, розпоряджатися та користуватися своїм майном.
Арешт з майна може зняти безпосередньо сам виконавець в таких випадках:
  • у разі закінчення виконавчого провадження;
  • якщо будуть виявлені порушення в процедурі накладення арешту;
  • якщо буде встановлено недоцільність або неможливість реалізувати арештоване майно.
Проте є й інші підстави для зняття арешту з майна чи коштів, які визначені Законом України «Про виконавче провадження», серед них:
  • отримання виконавцем документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання або здійснення стягнення на такі кошти заборонено законом;
  • надходження на рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця суми коштів, стягнених з боржника, необхідної для задоволення вимог усіх стягувачів, стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів, накладених на боржника;
  • отримання виконавцем документів, що підтверджують про повний розрахунок за придбане майно на електронних торгах;
  • наявність письмового висновку експерта, суб’єкта оціночної діяльності – суб’єкта господарювання щодо неможливості чи недоцільності реалізації арештованого майна боржника у зв’язку із значним ступенем його зношення, пошкодженням;
  • відсутність у строк до 10 робочих днів з дня отримання повідомлення виконавця письмової заяви стягувача про його бажання залишити за собою нереалізоване майно;
  • отримання виконавцем судового рішення про скасування заходів забезпечення позову;
  • погашення заборгованості із сплати періодичних платежів, якщо виконання рішення може бути забезпечено в інший спосіб, ніж здійснення стягнення на майно боржника;
  • отримання виконавцем документального підтвердження наявності на одному чи кількох рахунках боржника коштів, достатніх для виконання рішення про забезпечення позову.
У всіх інших випадках арешт може бути знятий за рішенням суду.
Алгоритм дій для оскарження накладеного арешту на майно
Якщо ви щойно дізналися, що на ваше майно накладено арешт, необхідно отримати витяг з єдиного реєстру заборони відчуження нерухомого майна, у якому буде вказано, на підставі якого документу було накладено арешт. Отримати такий витяг можна онлайн, або звернувшись до нотаріуса.
Якщо ви не згодні з діями виконавця щодо накладення арешту на ваше майно, ви маєте право звернутися до вищого керівництва Державної виконавчої служби зі скаргою на рішення виконавця щодо незаконності накладення арешту на майно. В заяві слід обґрунтувати неправомірність накладеного арешту чи зазначити про наявність встановлених законом підстав для його зняття, додавши підтверджуючі документи.
Виконавець згідно поданої заяви може зняти накладений арешт, або відмовити, вказавши причини у письмовій відповіді на звернення.
У випадку отримання відмови у задоволенні скарги на рішення виконавця про накладення арешту на майно чи взагалі неотриманні такої відповіді, потрібно звернутися з позовною заявою до суду.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас